Daar is hij, de paus!

Foto Steve Helber/AP

Medewerkers van het Amerikaanse Congres op Capitol Hill in Washington houden hun mobieltjes gericht op paus Franciscus. Gisteren sprak de kerkvader het Huis van Afgevaardigden en de Senaat in gezamenlijke zitting toe. Belangrijk thema in zijn toespraak: de plicht van Amerika zich barmhartig op te stellen jegens immigranten. „We moeten ons niet laten overweldigen door het aantal vreemdelingen, maar hen tegemoet treden als personen, hun gezichten zien, naar hun verhalen luisteren, proberen ons te verplaatsen in hun situatie en daarop zo goed mogelijk te reageren”, sprak hij.

De paus, de eerste die het Congres toesprak, mengde zich hiermee indirect in het vaak heftige debat dat in de VS wordt gevoerd in de aanloop naar de presidentiële nominaties voor de verkiezingen van volgend jaar. De spraakmakende Republikeinse kandidaat Donald Trump heeft gezegd dat hij de 11 miljoen illegale migranten in de VS – met name uit Mexico en Zuid-Amerika – zal uitzetten indien hij president wordt.

De paus kreeg regelmatig applaus, van Democratische zijde maar ook van Republikeinen. Vandaag spreekt hij de VN toe.