Chinese assistent wordt ‘sparringpartner’ bij ADO

Assistent ADO Den Haag

Ex-bondscoach China komt in Nederland sparren met ADO-hoofdtrainer Henk Fraser.

„Is het nou allemaal zo spannend?”. Ronald van der Geer, persvoorlichter van ADO Den Haag, weet zelf het antwoord op de vraag of het zo interessant is dat de voormalige Chinese bondscoach Hongbo Gao zijn licht komt opsteken in Den Haag. „Hij komt hier geen tactische besprekingen doen of zich bemoeien met het aan- en verkoopbeleid. Nee, alleen kennis oprapen. Nou, eigenlijk is dat toch helemaal niet zo spannend.”

Van der Geer heeft deze week talloze malen uitgelegd dat ADO helemaal niet was verrast door de komst van de Chinese voetbaltrainer, ook al schreef De Telegraaf deze week van wel. Clubeigenaar Wang Hui zou in China een nieuwe rechterhand voor hoofdtrainer Henk Fraser hebben aangewezen zonder medeweten van ADO, zo was het verhaal. De kop bij het stuk: ‘ADO zit met Chinees in maag’.

In werkelijkheid wisten ze in Den Haag al een tijd dat er een trainer vanuit China naar Nederland zou komen. „We wisten alleen niet wie en op welke termijn”, zegt Van der Geer. De club stelde zich om die reden terughoudend op, niet wetende dat in China al bekend was wie zou komen pionieren. Daar kondigde clubeigenaar Wang Hui dinsdag aan dat hij Hongbo Gao in Nederland zou stallen. Zijn presentatie volgde gisteren en werd drukbezocht door de Chinese pers.

Uitwisselen van kennis

De voormalige bondscoach van China wordt alleen geen assistent-trainer zoals werd verondersteld. Hij gaat zich bezighouden met het uitwisselen van kennis. Naast het omhoog brengen van ADO was dat een van de speerpunten bij de overname door sportmarketeer Wang Hui.

Hij wil het voetbal in China professionaliseren, Eerder stuurde hij al jeugdspelers en -trainers naar Den Haag en dat gebeurt andersom ook. ADO werkt samen met de Bayi School in Beijing en ging onlangs op zoek naar tien trainers voor een project in de autonome regio Binnen-Mongolië.

Hongbo Gao is een van de grootste namen uit het Chinese voetbal. Hij trainde enkele grote clubs en was van 2009 tot en met 2011 bondscoach van de Chinese nationale ploeg. Mede daarom beschouwen ze hem bij ADO ook niet als een stagiair. Meer als een gast die namens het Chinese voetbal komt sparren met hoofdtrainer Henk Fraser. Fraser zei vandaag in het AD: „Natuurlijk ben ik op de hoogte. Het is toch logisch dat je trainers en kennis uit wisselt als je samenwerkt met China.”

De Telegraaf meldde dat Hongbo zich in eigen land schuldig zou hebben gemaakt aan corruptie. Hij zou het bondscoachschap hebben afgedwongen door de voorzitter van de Chinese voetbalbond om te kopen met steekpenningen en een laptop. De Nederlander Arie Schans, die in China met Hongbo werkte, zei hierop tegen Voetbal International dat er „in Nederland een andere lading wordt gegeven aan bepaalde Chinese gebruiken. Bij iedere wedstrijd waar ik een ex-speler van me tref, nemen zij een cadeautje voor mij mee. Of dat corruptie is? Ik kan je verzekeren: er worden hier dagelijks dingen weggegeven. In zowel de voetbal-, volleybal- als zakenwereld.”

ADO weet nog niet hoe lang Hongbo Gao in Den Haag blijft.

    • Fabian van der Poll