Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Meeste ziekteverzuim in onderwijs, ambtenaren zijn het langst ziek

Het ziekteverzuim in Nederland is in het tweede kwartaal van dit jaar niet veranderd ten opzichte van 2014.
Het ziekteverzuim in Nederland is in het tweede kwartaal van dit jaar niet veranderd ten opzichte van 2014. Foto: ANP/ROOS KOOLE

Werknemers in het onderwijs, de zorg en het openbaar bestuur zijn het vaakst ziek. Het ziekteverzuimpercentage in Nederland is in het tweede kwartaal van dit jaar ten opzichte van vorig jaar gelijk gebleven, met 3,7 procent.

Dat houdt in dat per duizend werknemers er 37 zich in de maanden april, mei en juni hadden ziek gemeld. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend. Gemiddeld is de Nederlandse werknemer één keer per jaar ziek, voor de duur van zes dagen.

Horeca kent laagste ziekteverzuim

Het statistiekbureau signaleert dat het verzuim in het onderwijs het hoogst ligt, met 4,9 procent. Als een docent ziek is, is dat verzuim met 6,6 dagen echter van korte duur.

Twitter avatar statistiekcbs CBS #Werknemers in het #onderwijs verzuimen bijna 1,5x zo vaak als gem. voor alle bedrijfstakken http://t.co/ieHcLEPEjm

Ook in de zorg en het openbaar bestuur ligt het verzuim vergeleken met het landelijk gemiddelde hoog; beide sectoren kennen een ziekteverzuimpercentage van 4,8 procent. Bij het openbaar bestuur is daarnaast de duur van het ziekteverzuim het langst: een ambtenaar is gemiddeld 8,5 dag ziek. Ook in de industrie is de verzuimduur met 8,4 dagen relatief hoog. Het laagste verzuim is in de horeca gemeten: 2,1 procent. Ook de verzuimduur is met 3,6 dagen binnen deze categorie het laagst.

Als oorzaak van de ziekmeldingen wordt het werk zelf aangegeven. Liefst een kwart van die meldingen komt door omstandigheden op het werk, wat vooral in de bouw en de transportsector het geval is. Een andere veel voorkomende reden is griep.