Bussemaker: Rijksmuseum krijgt voorrang bij aankoop Rembrandts

De huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, geschilderd door Rembrandt.
De huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, geschilderd door Rembrandt. Foto Art Market Monitor

Ondanks het bod dat Frankrijk gaat uitbrengen op één van de twee meesterwerken van Rembrandt, is de kans groot dat beide schilderijen naar Nederland komen. Volgens minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft de familie Rothschild een voorkeursoptie aan het Rijksmuseum gegeven.

Dat zei de minister voorafgaand aan de ministerraad van vanmiddag tegen de camera van ANP. Ze zei:

“Wij hebben altijd aangegeven dat we zeer gehecht zijn aan deze schilderijen. Het Rijksmuseum is al langer bezig om financiën te vinden, en die hebben van de eigenaren ook een voorkeursoptie gekregen. Dus ik ga er vanuit dat we nog steeds het eerdere plan zullen vervolgen.”

‘Broer en zus van Nachtwacht’

Het gaat om de in 1634 geschilderde huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, dochter uit een Amsterdamse elitefamilie, nu nog in bezit van de vermogende Franse familie Rothschild. Maandag werd bekend dat Nederland de doeken voor 160 miljoen euro wil aanschaffen. 80 miljoen komt van de overheid, het Rijksmuseum zorgt voor de rest van de financiering.

Gisteren meldde Frankrijk opeens dat het 80 miljoen euro beschikbaar heeft voor één van de twee meesterwerken. De Fransen houden vast aan het originele plan dat de twee landen samen de schilderijen zouden aanschaffen en om de beurt ten toon zouden stellen.

De doeken worden ook wel de ‘broer en zus van de Nachtwacht’ genoemd. NRC-kunstredacteur Bram de Klerck noemde “zo goed als alles aan het koppel portretten van de buitencategorie”.