Botten van ‘Mona Lisa’ misschien gevonden

De archeologische opgravingen in Florence, waar de botfragmenten zijn gevonden die zeer waarschijnlijk aan 'Mona Lisa' zouden hebben toebehoord.
De archeologische opgravingen in Florence, waar de botfragmenten zijn gevonden die zeer waarschijnlijk aan 'Mona Lisa' zouden hebben toebehoord. Foto: EPA / Maurizio Degl'Innocenti

Botfragmenten opgegraven in een Italiaans klooster behoren waarschijnlijk toe aan Lisa Gherardini. Dat is de vrouw die volgens sommigen model stond voor Leonardo da Vinci’s beroemde schilderij ‘de Mona Lisa’. De beloofde reconstructie van haar gezicht blijft echter uit.

Dat maakte de Italiaanse historicus en journalist Silvano Vinceti vandaag bekend op een persconferentie in Florence. Vinceti tracht al sinds 2006 het ‘mysterie van Mona Lisa’ te ontrafelen met behulp van archeologisch, antropologisch en historisch onderzoek.

Louvre

Foto: AFP / Jean-Pierre Muller
Lisa Gherardini, gestorven in 1542, was de echtgenote van de Florentijnse koopman Francesco di Gioconda. Hij zou Da Vinci in 1503 de opdracht hebben gegeven tot het schilderen van het inmiddels wereldberoemde portret dat hangt in het Louvre in Parijs.

Al lange tijd bestond het vermoeden dat Gherardini was begraven in het Sint Ursulaklooster in Florence. Om dit vermoeden te staven, liet Vinceti de graftombes in de kloosterkapel openbreken en de ouderdom van de skeletten bepalen met behulp van koolstofdatering. DNA-onderzoek aan de botfragmenten, die op grond van hun ouderdom aan Gherardini zouden kunnen toebehoren, bleek echter onmogelijk door de slechte staat van de botten. Dat maakt het wetenschappelijke bewijs voor hun herkomst minder sterk.

Ook het veel besproken plan om het gezicht van Gherardini te reconstrueren gaat, door het ontbreken van een schedel, niet door. Niettemin claimt Vinceti, op grond van historische documenten, dat de botfragmenten ‘vrijwel zeker’ toebehoren aan de Florentijnse koopmansvrouw.

    • Enith Vlooswijk