Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Binnenhof wordt in ruim vijf jaar in één keer verbouwd

Het Binnenhof moet in ruim vijf jaar tijd in één keer grondig worden verbouwd. Dat heeft de ministerraad vanmiddag besloten op advies van minister Blok (Rijksdienst, VVD). De verbouwing van het Binnenhof, die in 2020 moet beginnen, is nodig omdat de brandveiligheid van de oude gebouwen een probleem vormt.

Foto ANP / Sash Alexander

Het Binnenhof moet in ruim vijf jaar tijd in één keer grondig worden verbouwd. Dat heeft de ministerraad vanmiddag besloten op voorstel van minister Blok (Rijksdienst, VVD). De verbouwing van het Binnenhof, die in 2020 moet beginnen en zo’n 475 miljoen euro gaat kosten, is nodig omdat de brandveiligheid van de oude gebouwen een probleem vormt. Het kabinet spreekt van een “zo sober mogelijke renovatie”.

Het kabinet volgt met het besluit om het Binnenhof in één keer te verbouwen het advies van oud-minister Liesbeth Spies, wiens stuurgroep Blok voor de zomer adviseerde voor deze variant te kiezen. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat de Tweede Kamer naar het ministerie van Buitenlandse Zaken verhuist. Het ministerie van Algemene Zaken van premier Rutte verhuist naar het gebouw van de Hoge Raad. Ook de Eerste Kamer en de Raad van State trekken daarin.

De renovatie is volgens het kabinet “dringend nodig” om grote gebreken te herstellen op het gebied van onder meer brandveiligheid, houtrot, lekkende daken en liften. Na de renovatie voldoet het Binnenhof weer “aan alle eisen om veilig en zonder storingen continu in bedrijf te zijn”.

Snelle verbouwing krijgt voorkeur boven gefaseerde

Minister Blok verkiest met deze variant, een een snelle verbouwing boven de tweede variant die op tafel lag, namelijk een gefaseerde verbouwing waarbij niet het gehele complex gesloten zou hoeven te worden. Deze variant zou echter zeker dertien jaar kosten, zo’n 125 miljoen duurder zijn en veel overlast geven door de bouwwerkzaamheden.

De politiek zelf zal niet blij zijn met de keuze van Blok. De speciale Kamercommissie Bouwbegeleiding noemde het plan in maart “zeer ingrijpend” voor het “kloppend hart van de democratie”. Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol zei dinsdag tegen persbureau ANP dat ze het niet vindt kunnen dat het “hele parlementaire gebeuren” bijna zes jaar weg is van de oorspronkelijke plek:

“Het Binnenhof staat symbool voor de parlementaire democratie, als we dan verspreid over de stad gaan zitten, is het een ander verhaal.”

Als de Eerste en Tweede Kamer tijdelijk in het gebouw van het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken zitten, kan daar overigens gewoon publiek bij.
De Ridderzaal gaat elk jaar open voor Prinsjesdag.