Als je wenkbrauw maar goed zit

Welkom in de wenkbrauwbar. Hier wordt geknipt, geplukt, gewaxt en gekleurd. „Wenkbrauwen communiceren emoties.”

Hoe wil je ze hebben?” Een jonge vrouw in een witte blouse en zwart schort stelt de vraag via de spiegel. ‘Gewoon mooi’ is waarschijnlijk niet het gewenste antwoord. Wie naar de kapper gaat, vraagt ook niet om ‘een mooi kapsel’. Onwennig kijk je om je heen.

De zaak is smal en diep. Over de hele lengte staat een spiegelwand, daarvoor vijf stoelen. Voor een dinsdagochtend zit de zaak best vol. In de verte klinkt het zachte gezoem van een tatoeëermachine. De vrouw met het schortje komt terug, met een vochtig watje begint ze je gezicht te boenen. Nog voor de bloemenlucht is weggetrokken, strijkt ze een warme pasta boven je ogen. Zou dat nou wax.. Rats! Welkom in de wenkbrauwbar. Hier wordt geborsteld, geknipt, gewaxt en gekleurd.

Saskia van Buren (44) was vijf jaar geleden met haar wenkbrauwbar, Mrs. Highbrow, een van de eersten in Nederland. De bar is enkel gericht op het verzorgen van wenkbrauwen. In vijf jaar tijd ging Van Buren van een eenmanszaak aan huis naar een eigen salon aan de Amsterdamse Van Woustraat, waar ze nog geen jaar geleden haar achtste werknemer aannam. „Het is druk”, beaamt Van Buren lachend. „Op een gemiddelde dag worden hier 30 à 40 paar wenkbrauwen gedaan.”

Ook bij de kapper wordt ingespeeld op de behoefte aan professionele wenkbrauwbehandelingen. Zo biedt Rob Peetoom Hair+Make-up+Beauty sinds 2012 in veertien salons INGEbrows aan. „Steeds meer vrouwen zien het belang van mooie wenkbrauwen in”, zegt Inge van der Plas (47), oprichter van INGEbrows. „Wenkbrauwen communiceren emoties. Met naakte, onbehandelde wenkbrauwen kom je niet krachtig en verzorgd over.” In oktober wordt op de Zuidas de vijftiende INGEbrows-bar geopend.

Wenkbrauwen door de jaren heen

Het meest gevraagde model op dit moment is de volle, ‘gegroomde’ wenkbrauw. Om precies te zijn: de wenkbrauwen van model en actrice Cara Delevingne. De 22-jarige Britse heeft naar eigen zeggen haar carrière in de mode-industrie aan haar wenkbrauwen te danken. „Zij doen het werk”, vertelde ze afgelopen juni in het televisieprogramma de Graham Norton Show. In vrouwenbladen en op social media (#carabrows #onfleek) worden haar welgevormde bogen bejubeld en gekopieerd.

Wie denkt dat volle wenkbrauwen weinig onderhoud nodig hebben, komt bedrogen uit. Die hebben volgens Van der Plas juist aandacht nodig. „De huid eromheen moet extra glad worden gemaakt, zodat de volle wenkbrauw tot zijn recht komt zonder te verwilderen.”

Tijdens een standaard wenkbrauwbehandeling worden eerst overbodige haren verwijderd met wax, hars of threading (haartjes wegtrekken door middel van draadjes). Hardnekkige achterblijvers worden met de hand geëpileerd. Wat overblijft wordt geverfd. Zelfs bij donkere wenkbrauwen heeft dit effect. Blonde donsharen worden zichtbaar, wat de wenkbrauw voller maakt. ‘Gaten’, plekjes in de wenkbrauw waar minder haar groeit, worden opgevuld met een potlood of poeder. Zo’n behandeling kost 30 à 40 euro. En wie wil dat ze in vorm blijven, zit over zes weken weer in de stoel.

Permanentje

De wenkbrauw is aan trends onderhevig (zie kader). Soms met gevolgen die decennia later nog zichtbaar zijn. Zo zorgden model Kate Moss en zangeres Gwen Stefani er in de jaren negentig voor dat vrouwen hun wenkbrauwen tot een minimaal streepje epileerden en het haar voor altijd verdween. Een van de redenen waarom zowel Mrs. Highbrow als INGEbrows een semi-permanente kleurbehandeling aanbiedt: met een speciaal mesje of naald wordt inkt of make-up in de opperhuid geïnjecteerd in de vorm van haartjes. Het principe van tatoeëren, maar minder diep. Zo’n behandeling kost ongeveer 300 euro, een jaarlijkse touch up 150 euro.

Wanneer de toekomst de wenkbrauwen weer dunner dwingt, zit er na een permanente behandeling maar één ding op. „Wachten tot de inkt is opgelost”, aldus Van Buren. „Als je de wenkbrauwen niet jaarlijks bij laat werken, zal de inkt op een gegeven moment vanzelf vervagen.”

Behalve vrouwen, en een enkele man, kunnen bij Mrs. Highbrow en INGEbrows ook jongeren terecht. Al vanaf 13 jaar. „In hun enthousiasme halen tienermeisjes vaak te veel weg”, zegt Van Buren. „We hebben liever dat ze er zelf afblijven, zodat ze later niet met kale wenkbrauwen zitten, zoals de vrouwen die in de jaren negentig puber waren.”