Wat een rótdag - espresso?

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Koffiedrinken Bij Mei in Amsterdam-West.

Wie: Eigenaar Susanne Kraaijeveld.

Proef je het zuurtje? Susanne Kraaijeveld houdt haar adem in terwijl Demian van de Winkel een slokje van zijn espresso neemt. “Lekker?” Van de Winkel knikt gauw, Kraaijeveld ontspant. Heel even. Dan gaat ze nu de tonijnsalade maken, zegt ze, en bestelde er zojuist niet iemand een cappuccino?

Kraaijeveld heeft deze maand haar koffiezaak Bij Mei geopend in een oud schoolgebouw in Amsterdam-West. Daar houden zo’n zeventig ondernemers kantoor. Muziekleraren, reisagenten, kunstenaars, en een paar boekhouders.

Stort je hart uit bij Susanne #koffie #bijmei

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

“Het is de bedoeling dat ze elkaar hier straks treffen voor een kop koffie. En voor een praatje natuurlijk.” Het liefst ook met haar. Dat ze hier hun hart komen uitstorten na een rotdag, dat lijkt haar wel wat. Maar ja, moeten ze hun bestellingen niets steeds meenemen. Heeft ze zo haar best gedaan het ze hier gezellig te maken. Ze wijst naar de zithoek – die bank daar stond in haar oude huis, net als dat kastje – de lijstjes aan de muren, de boeken, de grote felgele tafel met schoolstoeltjes. “Huiselijk hè? Heb ik afgekeken van de koffietenten in Moskou. Die zijn veel knusser dan die in Nederland. Van alles aan de muren, kleedjes, bloemen.”

Iets nieuws

Het muurtje daarachter, gaat ze neerhalen, denkt ze. Peinzend: “Dan heb ik wat extra ruimte, en kan ik nog meer tafels neerzetten. Kunnen de gasten zich een beetje over de ruimte verspreiden zodat ze wat meer privacy hebben.”

Voordat Kraaijeveld haar zaak opende, werkte ze als informatieconsulent, coördinator bij een woningbouwvereniging, medewerker personeelszaken en lerares Nederlands in Rusland. Maar het werd tijd voor iets nieuws. Iets voor zichzelf. Haar espresso-klant knikt heftig. Hij zegde een paar weken terug zijn baan als aardrijkskundeleraar op, en geeft nu rondleidingen door Nederland. “Heel erg leuk. Maar nu moet ik er nog wel mee gaan verdienen natuurlijk.” Geknik.

Nog een espresso

Van de Winkel krijgt nog een espresso, van het huis. En nee dat is niet echt zakelijk, geeft ze toe. “Maar kijk, het is niet goed voor de extractie als ik er maar een…” Van de Winkel vindt het prima, gebaart hij vlug. Straks, als het hier vol zit, zal ze strenger zijn, echt.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken