Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Volkswagen sjoemelde ook in Europa met emissietesten

Volkswagen heeft ook in Europa gesjoemeld met emissietesten bij dieselauto’s. Het Duitse autotijdschrift Auto Bild meldt dat naast Volkswagen ook BMW de milieunormen overschrijdt.

Volkswagen heeft ook in Europa gesjoemeld met emissietesten bij dieselauto’s.
Volkswagen heeft ook in Europa gesjoemeld met emissietesten bij dieselauto’s. REUTERS / Morris Mac Matzen

Autofabrikant Volkswagen heeft ook in Europa gesjoemeld met emissietesten bij dieselauto’s. Dat maakte de Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt vanmorgen bekend, zo schrijft persbureau Reuters.

Volgens Dobrindt gaat het om de auto’s van Volkswagen die uitgerust zijn met een 1.6 of een 2.0 liter dieselmotor. Om hoeveel auto’s het zou gaan, is nog niet bekend.

De Duitse verkeersminister voegde daaraan toe dat er de komende tijd ook bij andere autofabrikanten steekproeven worden uitgevoerd, om vast te stellen of daar ook gesjoemeld wordt met software in dieselauto’s.

Schoon schip maken

Volkswagen maakte vanochtend zelf bekend dat de mensen die bij het autoconcern werken en verantwoordelijk zijn voor het emissieschandaal moeten vertrekken.
De topman van Volkswagen, Martin Winterkorn maakte gisteren bekend dat hij vertrekt bij het autoconcern.

‘BMW overschrijdt ook milieunormen’

Het Duitse autotijdschrift Auto Bild meldt vandaag dat BMW ook dieselauto’s verkoopt waarvan de uitstoot van schadelijke gassen de Europese milieunormen ver overschrijdt. Zij spraken met Peter Mock, werkzaam bij de milieuorganisatie International Council on Clean Transportation (ICCT), die al eerder de publiciteit zocht met aantijgingen aan het adres van Duitse autofabrikanten over het emissieschandaal.

Of het bedrijf net als Volkswagen software heeft gebruikt om de auto’s in laboratoriumproeven milieuvriendelijker te laten lijken, is volgens Auto Bild niet duidelijk. Een woordvoerder van de in München gevestigde fabrikant van BMW liet aan het blad weten dat dit niet het geval is.

6,5 miljard euro opzij gelegd

Vorige week vrijdag maakte de Amerikaanse milieuwaakhond EPA bekend dat het had ontdekt dat Volkswagen op grote schaal knoeide met software in dieselauto’s. De software zou kunnen waarnemen wanneer er een emissietest werd uitgevoerd, om dan op een schoner programma over te schakelen waardoor het leek alsof de auto’s zuiniger waren.

De wagenbouwer gaf eergisteren toe dat zo’n 11 miljoen auto’s wereldwijd zijn uitgerust met software waarmee emissietesten kunnen worden gemanipuleerd. Om eventuele boetes te kunnen betalen heeft de autofabrikant al 6,5 miljard euro opzij gelegd.

Het aandeel van Volkswagen raakte voor het weekend in een vrije val. Gisteren krabbelde het aandeel iets op en vanmorgen herstelde het aandeel van Volkswagen verder met een plus vijf procent. Autofabrikant BMW zakte echter ruim 5 procent.