Via de app een parkeerplek boeken

Deze rubriek belicht elke donderdag een nieuw bedrijf. Dit keer: ParkU.

Bedrijf: ParkU

Oprichter: Christian Oldendorff (30)

Medewerkers: 32

Je rijdt al een kwartier zoekend rond. Geen parkeerplek te vinden in het centrum van de stad. Herkenbaar? De Duitse start-up ParkU is vorige week in Nederland begonnen en wil het voor je oplossen. Je boekt van tevoren een parkeerplek.

Hoe werkt het?

Bedrijven, parkeergarages en particulieren kunnen op de site hun lege en ongebruikte parkeerplaats aanbieden. Die plek is dan online of via de app te boeken, zowel van tevoren of ter plekke. Betalen doe je via creditcard of PayPal. Bij de parkeerplek aangekomen kun je de QR-code scannen bij de in- en uitgang van het parkeerterrein.

Wat zijn dat voor parkeerplekken?

Parku begon deze week in Amsterdam en Utrecht. Het zijn nu nog voornamelijk parkeerplekken bij hotels en parkeergarages, waar je als particulier ook gewoon naartoe kunt rijden. Verwacht dus niet voor 3 euro per dag een plekje te vinden: je zult alsnog de normale kosten moeten betalen (denk aan 40 euro per dag voor een plek bij een hotel). Al claimt de start-up in 75 procent van de gevallen lagere tarieven te bieden. Ze verdienen zelf geld door een percentage van de opbrengst terug te vragen aan de eigenaar van het parkeerterrein.

Bestond dit nog niet?

Jawel, in Nederland zijn ook anderen bezig met parkeren. MobyPark doet bijvoorbeeld bijna precies hetzelfde, en heeft vorige maand samenwerking met de ANWB aangekondigd. Ook Parkyourcar is een startup die zich ook juist richt op parkeerruimte buiten het centrum.

Is dit alleen in Nederland?

ParkU heeft nu zo 5.000 parkeerplaatsen in meer dan 15 steden in Duitsland en Zwitserland

Mobypark heeft zo’n 17.000 gebruikers in 16 Europese steden.

    • Charlotte van ’t Wout