Vestia eist documenten van ABN Amro voor derivatenrechtszaak

Vestia gaat banken dagen die haar risicovolle producten hebben verkocht. Ook ABN Amro, dat naar de beurs wil.

Vestia bereidt rechtszaken voor tegen ABN Amro en andere banken die de woningcorporatie derivaten (renteverzekeringen) hebben verkocht. Vestia dreigt ABN Amro met een procedure om documenten te krijgen, omdat de bank die niet wil geven. Dat blijkt uit het prospectus van de genationaliseerde bank die gedeeltelijk naar de beurs gaat.

Vestia viel in 2012 bijna om door grootschalige speculatie met risicovolle derivaten. Op het hoogtepunt had Vestia voor 23 miljard euro aan derivaten tegenover 6 miljard euro aan leningen. Circa 60 procent van de 400 derivaten was niet om renterisico’s op leningen mee af te dekken, maar om winst te boeken op renteschommelingen. Vestia’s kasbeheerder Marcel de V. en tussenpersoon Arjan G. worden verdacht van fraude. Zij verdienden ieder heimelijk 10 miljoen euro aan provisie, zegt justitie.

Vestia kocht de derivatencontracten in 2012 af voor 2 miljard euro en overweegt om de schade van de risicovolle derivaten te verhalen. Op welke banken, wil de woordvoerder van Vestia niet bekendmaken. Naast ABN Amro deed de corporatie ook zaken met bijvoorbeeld Rabobank, Deutsche Bank, BNP Paribas, Société Générale, Barclays en JP Morgan. Met Fortis, dat in ABN Amro is opgegaan, zou Vestia voor 2 miljard euro aan derivatencontracten hebben gesloten.

ABN Amro kreeg vorig jaar een boete van 3 miljoen euro van de Autoriteit Financiële Markten omdat de bank het dossier van Vestia niet op orde had. De telefoongesprekken van Fortis-bankier Jako G., die later ook als zelfstandig adviseur verdiende aan Vestia, zijn niet opgenomen en zijn e-mails zijn vernietigd.

ABN heeft in totaal circa 200 miljoen euro gereserveerd voor claims, zo werd recentelijk bekend. Dat is mede voor een conflict met de Duitse en Zwitserse fiscus, derivaten die aan mkb-bedrijven zijn verkocht en gedupeerde spaarhypotheekhouders.