‘Topman Porsche Matthias Müller wordt nieuwe baas Volkswagen’

Volgens de Duitse boulevardkrant Bild neemt Volkswagen afscheid van meerdere topmannen binnen het concern. De chef van Porsche, Matthias Müller volgt de gisteren opgestapte Martin Winterkorn op.

Matthias Müller (L) volgt Martin Winterkorn (R) op als topman van Volkswagen Foto AFP / Odd Andersen

Volgens de Duitse boulevardkrant Bild neemt Volkswagen afscheid van meerdere topmannen binnen het concern. Onder andere de topman van Volkswagen Amerika, Michael Horn moet vertrekken. De chef van Porsche, Matthias Müller volgt de gisteren opgestapte Martin Winterkorn op.

NRC-correspondent Frank Vermeulen vanuit Duitsland:

Twitter avatar frankgvermeulen NRC Bureau Berlijn BREEK: Porsche-chef Müller wordt nieuwe baas VW, melden Duitse media. Morgen besluit de raad van commissarissen. http://t.co/AARKn7PCnC

‘Wij hebben het verprutst’

Michael Horn ging eerder deze week, bij de presentatie van een nieuw Passat-model in New York, nog diep door het stof, omdat Volkswagen in de Verenigde Staten gefraudeerd heeft met de uitstootwaarden van dieselmotoren. “Wij hebben het verprutst”, gaf hij toe.

Excuses of niet, volgens onze Duitsland-correspondent Frank Vermeulen, was het onvermijdelijk dat het niet alleen bij het opstappen van topman Martin Winterkorn zou blijven:

“Niet alleen Winterkorn is verantwoordelijk voor het emissieschandaal. In een Duitse talkshow voorspelde een econoom al dat hier een heel elftal verantwoordelijk voor is.”

Schoon schip maken

Ook de chef merkontwikkeling bij Volkswagen, Heinz-Jacob Neusser, kan uitzien naar een andere baan. Datzelfde geldt naar verluidt voor Ulrich Hackenberg, topman van het onderzoeks- en ontwikkelingsteam van Audi, en Wolfgang Hatz, die eindverantwoordelijk is bij de motorendivisie van Porsche.

Volgens NRC-correspondent Frank Vermeulen zal de raad van commissarissen morgen nog meer de verantwoordelijken aanwijzen in de affaire rond het grootschalige gesjoemel met dieselmotoren bij de Duitse automaker.

    • Maarten Back