Tom kan geen moment genieten van tijdrit

Tom Dumoulin werd teleurstellend vijfde in een race die verrassend die werd gewonnen door Wit-Rus Vasil Kirijenka. „Wat een rare tijdrit.”

Tom Dumoulin, gisteren in de tijdrit. „Dit was mentaal de zwaarste rit van mijn leven”, zei hij na afloop. Foto Bryn Lennon/Getty Images/AFP

 

Wie ging er van tevoren niet vanuit dat Tony Martin, Rohan Dennis en Tom Dumoulin op het podium zouden staan bij de WK tijdrijden in Richmond? Niemand anders dan de drievoudig wereldkampioen, de motor van de kersverse wereldkampioen ploegentijdrit BMC en de revelatie van de Vuelta zouden strijden om de regenboogtrui. Maar na 53 kilometer tijdrijden zag de uitslag er gisteren geheel anders uit. Goud voor de Wit-Rus Vasil Kirijenka, zilver voor de Italiaan Adriano Malori, brons voor de Fransman Jérôme Coppel. En de drie topfavorieten? Vijfde Dumoulin, zesde Dennis en zevende Martin.

„Ik was klaar om voor goud te gaan en heb geen enkele verklaring waarom het niet is gelukt”, vertelde Martin na afloop aan de verzamelde pers. „Dit is een totaal ander podium dan ik had verwacht”, treurde ook Dennis. „Wat een rare tijdrit”, sprak Dumoulin nuchter. „Dit was mentaal de zwaarste rit van mijn leven”, analyseerde de Nederlandse favoriet zijn tegenvallende prestatie.

In de aanloop naar de tijdrit liep hij een blessure op aan het zitvlak, waardoor hij gisteren startte op een speciaal zadel. Ook kon hij wijzen op vermoeienissen na de Vuelta, waarin hij verrassend tot het laatst streed om de eindzege, met alle publicitaire rompslomp van dien.

Het was gewoon niet goed genoeg

Maar Dumoulin zocht geen excuses en beschreef sec zijn gevoelens tijdens de WK-race. „Ik heb geen moment genoten, al was ik blij met mijn nieuwe zadel. Het ging heel wisselend, soms goed, soms was het helemaal niks. Ik kon me steeds maar even focussen. Of dat met die blessure te maken heeft is moeilijk te zeggen. Je kunt honderden redenen aanvoeren maar het was gewoon niet goed genoeg.”

Het realistisch inschatten van zijn eigen mogelijkheden is een van de sterkste punten van de pas 24-jarige renner. „The next big thing in cycling”, noemde Bradley Wiggins hem nadat de Limburger vorig jaar derde werd bij het WK tijdrijden. Dit jaar zette hij opnieuw grote stappen op zijn favoriete onderdeel, de race tegen de klok. Hij won in april de tijdrit in de Ronde van het Baskenland, ver voor Martin. Hij won in juni twee tijdritten in Ronde van Zwitserland, voor de bij het WK afwezige Fabian Cancellara. En ook na tweeënhalve week zware strijd in de Vuelta was hij onlangs nog een klasse apart in de individuele tijdrit. De beste tijdrijder ter wereld?

„Het zou onrealistisch zijn om te zeggen dat ik zeker ga winnen van Martin of Cancellara”, sprak hij voorafgaand aan de openingstijdrit van de Tour de France in Utrecht. Natuurlijk was hij toen na afloop teleurgesteld over zijn vierde plaats, achter Dennis, Martin en Cancellara. Maar torenhoge verwachtingen van de buitenwacht zijn aan hemzelf niet besteed.

Dumoulin is nog niet de heerser die Cancellara, Martin of Wiggins in hun beste tijden waren. Soms wordt hij gewoon verslagen, zoals in de Tour of bij het NK door Wilco Kelderman, die gisteren als 23ste eindigde. Dus kon hij in Richmond ook niet louter teleurgesteld zijn. „Dat ik nog vijfde word, daar mag ik trots op zijn”, sprak hij na ruim een uur vechten met zichzelf.

„Is Martin nog achter me geëindigd”, vroeg Dumoulin met ongeloof. Van de twee andere topfavorieten had hij ondanks alles dus nog ‘gewoon’ gewonnen, al kon Dennis wijzen op een fietswissel die hem veel tijd kostte. Maar alle drie waren ze kansloos tegen Kirijenka, die op 34-jarige leeftijd een kroon op zijn carrière zette. „Cancellara en Wiggins waren er niet bij, maar verder heb ik alle grote tijdrijders verslagen”, concludeerde de Wit-Rus.

Waar kan je het WK volgen? En op wie moet je letten?

    • Maarten Scholten