Een op de tien mensen in onderwijs gepest door leerlingen en/of ouders

Bijna één op de tien mensen die in het onderwijs werken, is in 2014 gepest en dat werd het meest gedaan door de leerlingen. Ook kreeg één op de vijf werknemers in het onderwijs te maken met intimidatie en lichamelijk geweld door scholieren of hun ouders.

Eén op de tien leraren wordt gepest. En dat gebeurt het vaakst door de leerlingen. Foto ANP / Roos Koole

Bijna een op de tien mensen die in het onderwijs werken, is in 2014 gepest. Dat werd het meest gedaan door de leerlingen. Ook kreeg een op de vijf werknemers in het onderwijs te maken met intimidatie en lichamelijk geweld door scholieren of hun ouders, blijkt uit een steekproef van het CBS.

Mensen die werken in de sector vervoer en opslag hebben relatief gezien ook vaak te maken met pesterijen door klanten. In die beroepsgroep wordt een op de elf mensen gepest. In de horeca wordt een op de twaalf gepest. De landbouw, bosbouw en visserij staan laag op de lijst: daar wordt slechts een op de 111 mensen gepest door hun klanten.

Het aantal gevallen van pesten op de werkvloer is volgens een woordvoerder van het CBS al jaren “vrij stabiel”:

“Dit jaar hebben we de vraagstelling en de manier van vragen aangepast, waardoor de resultaten van eerdere jaren moeilijk te vergelijken zijn met 2014. Er is in 2014 geen sprake van een spectaculaire stijging of daling, maar we weten wel dat het pesten op de werkvloer een hardnekkig fenomeen is.”

Veel onderling gepest in afvalbeheer

Over alle werknemers in alle takken bezien, komt het pesten door collega’s en leidinggevenden (bijna 8 procent) vaker voor dan pesten door externe relaties (5,5 procent). Het onderlinge pesten komt het meest voor in de sector waterbedrijven en afvalbeheer: een op de acht. Bij uitgeverijen, film, radio en televisie (9,5 procent) wordt veel gepest. De sectoren vervoer en opslag (9,4 procent) en horeca (9,1 horeca) staan ook hoog op de lijst.

1,2 procent wordt hardnekkig gepest

De meeste meldingen van pesten gaan over incidenten. Hardnekkig pesten door collega’s en leidinggevenden overkomt 1,2 procent van de werknemers. Langdurig en soms structureel treiteren door klanten komt bij 0,6 procent van de Nederlandse werknemers voor. Het onderwijs is met 1,2 procent hierbij een uitschieter.

Lees ook in nrc.next: Kijk eens rond… Wie wordt er bij jou op het werk gepest? Over een onderzoek van de Vrije Universiteit waaruit blijkt dat het beter is om pesters te belonen dan ze te straffen.
    • Marissa van Loon