Een op tien werknemers in onderwijs gepest

Bijna een op de tien mensen die in het onderwijs werken, is in 2014 gepest. Dat werd het meest gedaan door de leerlingen. Ook kreeg een op de vijf werknemers in het onderwijs te maken met intimidatie en lichamelijk geweld door scholieren of hun ouders, blijkt uit een steekproef van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Mensen die werken in de sector vervoer en opslag hebben relatief vaak te maken met pesterijen door klanten. In die beroepsgroep wordt een op de elf mensen gepest. In de horeca wordt een op de twaalf gepest. Landbouw, bosbouw en visserij staan laag op de lijst: daar wordt slechts een op de 111 mensen gepest door klanten. Over het algemeen komt pesten door collega’s en leidinggevenden (bijna 8 procent) vaker voor dan pesten door externe relaties (5,5 procent). (NRC)