Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Stadionverboden flink gestegen door ‘enkele grote incidenten’

Het aantal stadionverboden is afgelopen seizoen met bijna de helft gestegen, zo blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV).

Een bordje waarschuwt voor een stadionverbod en een boete bij het betreden van het veld
Een bordje waarschuwt voor een stadionverbod en een boete bij het betreden van het veld Foto ANP/ Lex van Lieshout

Het aantal stadionverboden is afgelopen seizoen met bijna de helft gestegen door ‘enkele grote incidenten’. Waar de KNVB in 2013/2014 nog 590 verboden oplegde, deed de bond dat in 2014/2015 890 keer, zo blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV).

De meeste mensen die een stadionverbod opgelegd kregen, gebruikten geweld of waren anderszins betrokken bij een vechtpartij of confrontatie. In voetbalseizoen 2013/2014 kregen 190 mensen om die reden een stadionverbod; in seizoen 2014/2015 steeg die groep tot 479.

Rellen Feyenoordfans in Rome

Maar liefst tachtig Feyenoordfans kregen een stadionverbod na de zware rellen in Rome vorig jaar september en de KNVB legde na ongeregeldheden rond FC Den Bosch - FC Oss zelfs 98 voetbalfans een verbod op. Net als voorgaande jaren kreeg tachtig procent van de gestraften het stadionverbod voor de eerste keer. Sinds seizoen 2010/2011 is het aantal stadionverboden alleen nog maar gestegen.

Het aantal geweldsincidenten en politie-inzet bleef min of meer gelijk in vergelijking met vorige seizoenen.