Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Sober of statig? Stuur ook een plan voor renovatie Binnenhof in

Duinpan, zeecontainer, bedoeïenentent. Of een hal met Ikeameubels. Wat veel NRC-lezers betreft, hoeft de Binnenhof-renovatie niet te leiden tot statige architectuur. Een enkeling wenst zelfs dat de politici op spinningfietsen hun eigen stroom opwekken. Beter idee? Stuur uw plan in 100 woorden naar opinie@nrc.nl, een tekening mag ook.

Schets van Roel Elsinga n.a.v. oproep renovatieplan Binnenhof/Tweede Kamer

Duinpan, zeecontainer, bedoeïenentent. Of een hal met Ikeameubels. Wat een aantal NRC-lezers betreft, hoeft de Binnenhof-renovatie niet te leiden tot statige architectuur. Een enkeling wenst zelfs dat de politici op spinningfietsen hun eigen stroom opwekken. Beter idee? Stuur uw plan in 100 woorden naar opinie@nrc.nl, een tekening mag ook.

Lees hier de oproep nog eens, en laat u inspireren door onderstaande plannen.

Lars Duursma, debattrainer, directeur Debatrix
Helaas, helaas. Hopen dat Kamerdebatten veel beter worden dankzij een vernuftige renovatie, is als beweren dat de spelers van FC Oss tot grootse daden in staat zijn als je ze maar in een hypermoderne voetbaltempel laat spelen. Deze vergaderzaal voldoet prima. Eén ontwerpfout: ministers in het verhoogde Vak K kijken letterlijk neer op de Kamerleden. Het stimuleert dat Kamerleden bij het kabinet om toezeggingen bedelen in plaats van zélf leiding te nemen. Maar het blijft klein bier. Een parlement dat zo’n zwakke voorzitter aanhoudt, verdient geen mooiere zaal. Om in voetbaltermen te blijven: met zo’n scheidsrechter is goed spel onmogelijk.

tweedekamer2
Niels Geerts, afgestudeerd op ‘ontwerp nieuwe Tweede Kamer’
Debatteren doen we al sinds mensenheugenis, maar de manier waarop is in de loop der jaren flink verandert. Je zou jezelf de vraag kunnen stellen wat de beste opstelling is om een debat te voeren, maar zult er snel achterkomen dat die niet bestaat. Deze ideale opstelling is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Deze variant gaat uit van een ronde basiszaal, die middels  gordijnen op verschillende manieren is in te delen. De architectuur kan daarin het gedrag van de gebruiker beïnvloeden.  Zo zou je bij algemenere vergaderingen kunnen debatteren in een ronde zaal, terwijl je bij slotdebatten zou kunnen debatteren naar een wat meer Brits model: vóór- en tegenstanders tegenover elkaar.

Quentin Kluver, Barendrecht
Ik wil geen kale, moderne zaal zonder sterke symboliek. Ik wil een zaal die zelfvertrouwen, trots en traditie uitstraalt en politici er voortdurend aan herinnert dat ze werken voor het landsbelang en voor de toekomstige generaties. Aan de muur zouden portretten kunnen hangen van koningen, stadhouders en historische persoonlijkheden die door het gros van de Nederlanders als held worden gezien. Dan zouden onze volksvertegenwoordigers gedwongen worden om altijd onder de kritische ogen van hun illustere voorgangers te werken. Het meubilair, de vloerbedekking, de muren en de belichting zouden ook een uniek Nederlands karakter uit moeten stralen. Sober, maar niet kaal. Mooi, maar niet uitbundig. Net als de oude zaal van de Tweede Kamer, maar dan iets groter en ruimer. Met ornamenten in plaats van gladde muren en met een plafond dat niet lijkt op het plafond van een grote bioscoop.

Zetel1
Rein Wieringa, student politicologie
Richt de Tweede Kamer in met Ikea-meubilair. De plenaire zaal, daar hoeft toch helemaal geen exclusief design aan te pas te komen? Laat volksvertegenwoordigers neerdalen in een Gamleby of Esbjörn van Zweedse makelij. De helft van de kiezers zit er immers ook op. Nog beter: ieder Kamerlid mag zijn of haar zetel zelf in elkaar zetten. Ze zullen zich nog nooit zo verbonden met Henk en Ingrid hebben gevoeld. Zeg Diederik, heb jij boutje B al gevonden?

Reinder Rustema, petities.nl
Bij elke hoofdelijke stemming waarbij de handen omhoog gaan, moet er geautomatiseerd een (publiek domein) foto gemaakt worden van alle Kamerleden in de zaal. Op basis van die foto wordt geregistreerd wat individuele Kamerleden stemmen. Nu telt de voorzitter snel of er een meerderheid is. Achteraf reconstrueren wie wat stemde kan ook niet goed omdat de presentielijsten niet vlak voor de stemming worden getekend. ’s Morgens tekenen en dan wegblijven bij de stemming kan. Er is verzet tegen het invoeren van het drukken op knopjes bij een stemming omdat je dan niet goed kan zien wat anderen doen.

Zetel2Erik Swierstra, Amsterdam
Laat het parlement rouleren. Nederland heeft twaalf provincies. Het jaar heeft twaalf maanden. Vergader iedere maand in een andere provincie, ook in de zomermaanden. Het parlement wordt ook minder ‘Haags’ en de parlementsleden leren de andere provincies van Nederland met hun specifieke kenmerken en problemen beter kennen. Dankzij de moderne communicatiemiddelen behoeven de afstanden geen probleem te zijn. Je hoeft niet per se in de grootste steden of hoofdsteden te vergaderen, zeker niet in de Randstad.

Theo van Houten
Indien Nederland zich wil presenteren als industrieel, technische hoogstaand modern land, dan zou volledige nieuwbouw de voorkeur moeten hebben. Gerenoveerd of niet, het huidige aftandse Binnenhof is niet echt representatief. Sloop het Binnenhof behalve de Ridderzaal en de fontein ter nagedachtenis aan Willem II. Maak van het gehele gebied een groot stadspark.

tekeningDaniël Micke, Den Haag
Ik denk aan een soort duinpan met daarop boomstammen waarop de parlementariërs plaats kunnen nemen. De regering zit achter een kleine duinven in zetels gemaakt van boomstammen. Omringd door bomen op de achtergrond. Hier is ook de associatie met de open plek in het bos waar recht werd gesproken.

R.J.W. Elsinga, vormgever, Amsterdam
Oh, wat een uitgelezen kans! Laten we van het Binnenhof het allermooiste museum van Nederland maken een waar ‘Museum van Staat’ na een spetterende renovatie. En dan laten we aan de Noordoever van het IJ een mooi en vernieuwend pand verrijzen; het ‘WIJ’ in onze levende hoofdstad Amsterdam. We hebben wereldarchitecten en designers in Nederland en anders teken ik zelf wel iets werelds. Ik denk aan zoiets als The Jedi Temple maar dan van glas met een windmolenpark erop. Groener dan groen, met bollenveldentapijten en wandelgangen als rivieren. Laten we niet blijven hangen in het oude maar vernieuwen. Het kan NU. (3D-schets, zie boven)

tekening2
Marjan Blümer, Rotterdam
Mijn voorstel voor een nieuwe inrichting van de Tweede Kamer is gebaseerd op duurzaam. De duurzaamheid wordt bereikt door alle Kamerleden voortaan op de fiets te laten vergaderen. Hierdoor werken ze hard aan hun eigen gezondheid en door de fiets meteen te gebruiken als stroomopwekker kunnen de Kamerleden zelf de elektriciteit genereren. Er zouden dan altijd wel voldoende Kamerleden aanwezig moeten zijn anders wordt het een duister en kil geheel. Behalve dat de dames en heren zelf voor licht en warmte zorgen, kunnen ze ook hun eigen energie kwijt. Immers, flink sporten is goed tegen stress.

C. Helios, Grathem (Limburg)
Helemaal afbreken op de Ridderzaal na. Aansluitend een x-tal zeecontainers neerzetten voor kantoorruimte en een x-tal bedoeïenententen voor de vergaderzaal. De zeecontainers in de kleuren schilderen van de politieke partijen en naast elk daar van losse toiletgroepen voor de dames en de heren. Met andere woorden: zo goedkoop mogelijk.

fokke_sukke_renovatie