Franse reisgids voor vluchtelingen

Sinds 1973 vonden miljoenen toeristen hun weg naar een restaurant, camping of hotel in Frankrijk met behulp van een Guide du Routard, de Franse reisgids die de met een wereldbol beknapzakte reiziger in het logo voert.

Een bijzondere toevoeging aan de reeks, waarvan in ruim veertig jaar tijd naar schatting veertig miljoen exemplaren werden verkocht, is sinds enkele dagen op de markt. Al is markt hier een verkeerd woord, want de reisgids voor vluchtelingen op Franse bodem wordt gratis verstrekt.

Hello!, zoals de gids heet, zal de vluchtelingen voornamelijk via de hulporganisatie FNARS bereiken. Het is een idee van een van de oprichters van de Guides du Routard, Philippe Gloaguen, als protest tegen het in zijn ogen zwakke politieke beleid in zijn land inzake vluchtelingen. Gloaguen noemde de Franse regering in de Franse krant Le Journal du Dimanche „een stel lafaards”, omdat ze veel te weinig vluchtelingen op wil nemen.

Hello! telt 85 pagina’s, vol afbeeldingen van eerste levensbehoeften als voedsel en drinken, zodat de vluchteling zich wijzenderwijs verstaanbaar kan maken. Een eerste druk van het boekje telt 5.000 exemplaren. De gids is ook online beschikbaar via de website www.routard.com.

    • Sebastiaan Kort