Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Gesloten liveblog

Woedende burgers Purmerend bestormen raadsvergadering over komst AZC

De lidstaten van de Europese Unie hebben vannacht besloten 1 miljard euro te steken in betere opvang in de buurlanden van Syrië. Ook verhoogt de Europese Commissie het budget dat wordt besteed aan de vluchtelingencrisis met 1,7 miljard euro. Volg hier het laatste nieuws over de vluchtelingencrisis. En bekijk hier de vluchtelingencrisis uitgelegd in 6 minuten. Of lees ons uitlegstuk: alles wat je moet weten om de vluchtelingencrisis te begrijpen.

Einde liveblog voor vandaag

We eindigen hiermee met de belangrijkste nieuws over vluchtelingen in Europa. Vanaf morgenochtend praten we u weer bij over alle ontwikkelingen op dit gebied.

Teruglezen: belangrijkste nieuws over vluchtelingen

* Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, waarschuwt voor opleving extreemrechts wanneer Europa de migrantencrisis niet oplost.
* Zowel in Hongarije (10.000) als op het Griekse eiland Lesbos (in een uur 1.200) is een recordaantal vluchtelingen aangekomen.
* Ruzie tussen buurlanden Servië en Kroatië over omgang met vluchtelingen. De Serviërs vergelijken de grensbeperkingen die 's nachts gehanteerd worden met raciale wetten in Kroatië uit de Tweede Wereldoorlog

* Oostenrijk maakte vandaag bekend dat ze 5.000 vluchtelingen hebben teruggestuurd naar de Europese landen waar ze doorheen zijn gereisd.
* In Venlo is een 46-jarige Syriër opgepakt die verdacht wordt van mensensmokkel. Hij was in het gezelschap van 23 vluchtelingen.
* Het Duitse kabinet heeft bekend gemaakt om 4,1 miljard op zij te leggen voor de zestien deelstaten om vluchtelingen te kunnen opvangen.

* Hongarije liet vanavond weten dat ze overwegen om een grenscorridor aan te leggen zodat vluchtelingen met de trein en bus verder vervoerd kunnen worden naar Oostenrijk en Duitsland. Verder is het Oost-Europese land ook - zonder aankondiging- begonnen met de bouw van een hek bij de grens bij Slovenië. De Hongaren hebben al een hek gebouwd bij de grens met Roemenië en Kroatië.
* Tijdens het bezoek aan de VS heeft Paus Franciscus het Amerikaanse Congres toegesproken en hen opgeroepen voor meer barmhartigheid voor vluchtelingen.

* En we eindigden het liveblog met de afgelaste raadsvergadering in Purmerend omdat woedende burgers de raadszaal bezetten vanwege de komst van een asielzoekerscentrum. Volgens de fractievoorzitter van Leefbaar Purmerend had de burgemeester kunnen weten dat veel burgers naar deze vergadering zouden komen. Hij was ontstemd over het optreden van de burgemeester en de politie.

'Burgemeester Purmerend niet goed gereageerd'

In een reactie op de schorsing van de raadsvergadering laat Arie-Wim Boer, fractievoorzitter van Leefbaar Purmerend, weten dat burgemeester Bijl niet goed heeft gereageerd op de mensenmenigte. Zo meldt ANP.

"Hij stuurde de politie op z'n eigen burgers af. Er stonden zeker twaalf politiewagens voor de deur."

Volgens Boer, tegenstander van de komst van een asielzoekerscentrum voor 750 vluchtelingen, had de burgemeester kunnen weten dat er veel belangstelling zou zijn voor dit agendapunt tijdens de raadsvergadering. Er was maar een beperkt aantal zitplaatsen en de woedende burgers mochten niet staan, aldus de fractievoorzitter van Leefbaar Purmerend. Boer ging nog in gesprek met de verontruste burgers, maar werd ook de raadszaal uitgestuurd.

"Ik vroeg nog, van wie moet dat dan. Van uw baas, zei de agent. Mijn baas? Ja, de burgemeester".

Gemeente Purmerend wil het COA voorstellen een asielzoekerscentrum in Purmerend te bouwen. Ook twee leegstaande scholen kunnen tijdelijk opvang bieden.

Woedende burgers Purmerend bestormen raadsvergadering over AZC

De raadsvergadering over de komst van een asielzoekerscentrum voor 750 vluchtelingen in Purmerend is op last van de burgemeester afgelast. Woedende burgers bestormden de raadszaal en scandeerden 'geen AZC, geen AZC'. Burgemeester Don Bijl schorste de vergadering toen de tientallen inwoners weigerden om het debat in de publiekshal te volgen. De politie heeft de mensen de zaal uitgezet, zo meldt RTV Noord-Holland.

Sittard-Geeleen vangt per direct 250 vluchtelingen op

Op verzoek van het COA vangt de Limburgse gemeente per direct 250 vluchtelingen op. De meeste van hen komen uit Syrië. De vluchtelingen verblijven niet langer dan 72 uur in sportcentrum Glanerbrook in Geleen, daarna worden ze verspreid over de opvangcentra in Ter Apel, Budel of Gilze, zo liet een woordvoerder van de gemeente weten aan ANP.

De eerste bussen komen vanavond aan. Voor de groep in Geleen is geen plek in bestaande asielcentra. De gemeente verwacht na de eerste groep van 250 vluchtelingen, meer mensen onderdak zullen krijgen in Glanerbrook. Het sportcentrum heeft alle faciliteiten voor tijdelijke crisisopvang. Omwonenden zijn door de gemeente per brief geïnformeerd over de komst van de vluchtelingen, zo meldt de Limburgse tv-zender L1.

Rode Kruis: meer dan 20.000 vrijwilligers

Het aantal mensen dat zich via het Ready2Help-project heeft aangemeld als vrijwilliger is de 20.000 gepasseerd. Dat meldt het Rode Kruis vandaag.

De organisatie heeft extra vrijwilligers nodig voor de hulp aan vluchtelingen. Begin deze week waren er 6500 vrijwilligers betrokken bij het burgerhulpnetwerk.

Dankzij de vele extra handen heeft het Rode Kruis de afgelopen dagen bedden klaargezet in de opvanglocatie in Amsterdam, hulpgoederen voor vluchtelingen gesorteerd in een grote loods in Drachten en een EHBO-post in Ter Apel ingericht en van personeel voorzien.

Paus: neem vreemdelingen op in ons midden

Paus Franciscus heeft tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten het Amerikaanse Congres toegesproken. Hij riep daar onder meer op tot barmhartigheid voor vluchtelingen.

In zijn toespraak benadrukte Franciscus dat 'vreemdelingen in ons midden' moeten worden opgenomen. Daarbij verwees hij naar de vluchtelingencrisis in Europa, evenals de migratieproblematiek op de Amerikaanse grens met Mexico.

Hij drukte het congres op het hart om op 'humane, eerlijke en broederlijke manier' te reageren.

Hongarije denkt na over corridor voor vluchtelingen

De Hongaarse regering overweegt om een corridor aan te leggen voor vluchtelingen die via Kroatië het land binnenkomen. Zij zouden met treinen en bussen naar Oostenrijk en Duitsland vervoerd worden wanneer beide landen de vluchtelingen willen ontvangen. Dit liet de stafchef van de Hongaarse premier Viktor Orban zojuist weten aan persbureau Reuters. Volgens de chef van het kabinet, Janos Lazar is Hongarije primair bezig om eigen grenzen te beschermen Dat is ook de reden van de bouw van het hek bij de Servische en Kroatische grens.

Het Hongaarse parlement heeft eerder deze week een wet aangenomen die de regering in staat stel om het leger in te roepen bij de verdediging van de grenzen. Soldaten mogen gebruik maken van rubberkogels, flitsgranaten en traangas om vluchtelingen op afstand te houden. Het Oost-Europese land behoort ook tot de tegenstanders van het Europese plan om 120.000 vluchtelingen te verdelen over de EU-lidstaten.

Duitsland zet 4,1 miljard euro opzij voor vluchtelingen

Het Duitse kabinet heeft een akkoord bereikt om volgend jaar 4,1 miljard euro te besteden aan de opvang van vluchtelingen in eigen land. Zo meldt Reuters. Het geld is bedoeld voor de zestien deelstaten die dit jaar naar alle waarschijnlijkheid 800.000 duizend vluchtelingen moeten opvangen. Bondskanselier Merkel is op dit moment in overleg met de premiers van de deelstaten.

Vermoedelijke mensensmokkelaar opgepakt

De marechaussee heeft in Venlo een 46-jarige Syrische vermoedelijke mensensmokkelaar opgepakt, zo meldt persbureau ANP. Dat gebeurde op een internationale trein die uit Duitsland kwam.

De Syriër met een verblijfstatus in Duitsland, was in het gezelschap van 23 vluchtelingen op de trein. Het waren elf mannen, vijf vrouwen en zeven kinderen afkomstig uit Syrië, Irak en Eritrea. Ze hebben inmiddels allemaal asiel aangevraagd.

Dinsdag werd al een dertigjarige Syriër in de boeien geslagen voor het smokkelen van tien Syrische vluchtelingen. Dat gebeurde ook in Venlo op een internationale trein die uit Duitsland kwam.

Oostenrijk stuurde ruim 5.000 mensen terug

Oostenrijk heeft meer dan 5.000 migranten teruggestuurd naar Europese landen waar ze doorheen zijn gereisd, zo maakte de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken bekend.

Johanna Mikl-Leitner zei:

"Als ik het me goed herinner, hebben we ruim 5.000 of 5.500 mensen teruggestuurd uit Oostenrijk, vooral naar Bulgarije en Roemenië."

Drie weken geleden hebben Duitsland en Oostenrijk Syriërs tijdelijk vrijgesteld van de regel dat vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het land waar ze binnenkomen. Tot woede van Oost-Europese landen als Hongarije, die vinden dat vluchtelingen zo worden aangemoedigd naar Europa te komen.

Servië haalt hard uit naar Kroatië

Servië haalt hard uit naar Kroatië. Het land vergelijkt de grensbeperkingen 's nachts met raciale wetten in Kroatië uit de Tweede Wereldoorlog. Servische auto's mogen van Kroatië vanuit Servië niet binnenkomen. En Servische burgers werden teruggestuurd naar de hoofdgrensovergang, waar een lange rij met migranten stond.

"Deze discriminerende maatregelen kunnen alleen vergeleken worden met maatregelen uit het verleden, tijdens de periode van de fascistische Onafhankelijke Staat Kroatië"

Lesbos

Op het Griekse eiland Lesbos zijn in minder dan een uur 1.200 vluchtelingen aangekomen. Gisteren kwamen ook al heel veel vluchtelingen op het eiland aan: 2.500 mensen. Het is niet duidelijk waarom het juist de afgelopen dagen zo druk was. Maar de Middellandse Zee wordt ruiger naarmate de winter nadert, en de tochten worden gevaarlijker.

Binnen drie kwartier arriveerden vanochtend 24 boten met elk vijftig mensen. En er komen er nog veel meer aan. Op de boten zitten voornamelijk jonge Afghaanse mannen en een aantal families.

Fotograaf Pierre Crom is op Lesbos, waar een aantal vluchtelingen aan de dood ontsnapte doordat de motor van hun boot er halverwege mee stopte.

Twitter avatar PierreCrom Pierre Crom #refugees escape death as rescued by Greek residents with rubber boat. Everyone now safe in #Lesbos #Lesvos #Greece #Europe #refugeecrisis

ANP / Pierre Crom

ANP / Pierre Crom

ANP / Pierre Crom

Vrijwilligers van de Nederlandse Stichting Hulpactie Bootvluchtelingen helpen vluchtelingen bij aankomst op Lesbos. ANP / Pierre Crom

ANP / Pierre Crom

Christine, een vluchteling uit Damascus, Syrie, maakt een selfie bij aankomst op Lesbos. ANP / Pierre Crom

ANP / Pierre Crom

ANP / Pierre Crom

ANP / Pierre Crom

ANP / Pierre Crom

Merkel ziet kansen in komst vluchtelingen naar Europa

Merkel heeft in het Duitse parlement gesproken over de vluchtelingencrisis. De EU heeft de steun nodig van de VS, Rusland en landen uit het Midden-Oosten, vindt Merkel. Ook zei ze dat de kansen "veel groter" zijn dan de risico's. "We moeten ze alleen herkennen en benutten." Merkel pleit voor een "permanent systeem van eerlijke verdeling van mensen over de lidstaten".

Meer dan 10.000 migranten in Hongarije

Een recordaantal migranten is gisteren Hongarije binnengekomen: meer dan 10.000. Dat heeft de Hongaarse politie bekendgemaakt. Ze kwamen bijna allemaal via Kroatië, en zijn door de autoriteiten naar de Oostenrijkse grens gebracht.

Het vorige record dateert van 14 september, de avond dat de grens werd gesloten tussen Hongarije en Servië. Migranten verlegden hun route toen naar Kroatië. Vrijwel alle migranten die via de balkanroute Europa proberen te bereiken, komen via Kroatië en Hongarije.

Timmermans waarschuwt voor extreemrechts

Als de migrantencrisis niet goed wordt opgelost, zal het extreemrechtse gedachtegoed in Europa enorm opleven. Daarvoor waarschuwt Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, op de radio van de BBC. Timmermans vindt ook dat de grenzen van de EU beter beschermd moeten worden.

"We moeten ervoor zorgen dat de landen waar mensen aankomen er beter op zijn toegerust dat mensen geregistreerd worden en dat mensen die geen recht hebben op asiel snel terugkeren."

Gisteren besloten de EU-leiders 1 miljard euro extra beschikbaar te stellen voor opvang van Syrische vluchtelingen in het Midden-Oosten. Ook willen de lidstaten nauwer samenwerken om de migrantenstroom te beperken.