Bureau Buitenland: Café Europa

None

Bureau Buitenland, het VPRO-radioprogramma met internationaal nieuws en achtergrondverhalen, begint vanavond met een zesdelige serie uitzendingen over het moderne Europa, live vanuit vanuit het Huis van Europa in Den Haag. Presentator Chris Kijne ontvangt in het centrum beleidsmakers, politici en andere gasten om Europese kwesties te bespreken.

Hoewel er veel uitdagingen zijn, wil het programma onderzoeken waar de kracht van het continent zit. De reeks trapt af met een debat over het thema klimaatverandering. Te gast zijn onder anderen Marjan Minnesma (directeur van milieuorganisatie Urgenda) en Jeroen van der Veer (oud-topman van Shell en president-commissaris bij ING en Philips). Urgenda spande een zaak aan tegen het kabinet waarbij de rechter in juni vonniste dat Nederland meer moet doen om van CO2-uitstoot te verminderen. Hoe zit het me de klimaatambities van de gehele Europese Unie?Zijn die wel realistisch? Ook blikt men vooruit op de aanstaande klimaattop in Parijs. Met muzikale begeleiding van jazzartieste Egle Petrosiute.