Paus in Amerikaans Congres: wees barmhartig voor vluchtelingen

Foto: AFP / Vincenzo Pinto

Paus Franciscus heeft tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten het Amerikaanse Congres toegesproken. Hij riep daar onder meer op tot barmhartigheid voor vluchtelingen.

In zijn toespraak benadrukte Franciscus dat ‘vreemdelingen in ons midden’ moeten worden opgenomen. Daarbij verwees hij naar de vluchtelingencrisis in Europa, evenals de migratieproblematiek op de Amerikaanse grens met Mexico.

Hij drukte het congres op het hart om op ‘humane, eerlijke en broederlijke manier’ te reageren.

Wapenhandel: in bloed gedrenkt geld

Ook sprak de paus over wapenhandel; hij noemde het ‘in bloed gedrenkt geld’. De Verenigde Staten domineert de internationale wapenexport en heeft het recht om wapens te dragen verankerd in de grondwet.

Ook maakte de geestelijk leider van de gelegenheid gebruik om zich uit te spreken tegen de doodstraf, die in Amerika nog steeds wordt opgelegd. Hij zei dat elk leven heilig is en dat de samenleving erbij gebaat is om veroordeelden weer een plek te geven.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een paus het voltallige Amerikaanse congres te woord staat. Gisteren werd de paus door president Obama welkom geheten in het Witte Huis. Paus Franciscus is op een driedaagse tour door de Verenigde Staten.

    • Sjoerd Klumpenaar