Op welke topvrouw lijk jij het meest?

Foto iStock

Vandaag wordt bekend wie dé zakenvrouw van Nederland is. Er zijn drie vrouwen genomineerd: Manon van Beek (Country Managing Director bij Accenture Nederland), Frederieke Leeflang (bestuursvoorzitter van Boekel) en Annemieke Nijhof (algemeen directeur van Tauw).

Op welke van deze drie topvrouwen lijk jij het meest?

Herken je jezelf nog niet erg in een van deze topvrouwen? Geen probleem. De voormalige Topvrouwen van het jaar, Thessa Menssen van de Koninklijke BAM Groep (2013) en Nienke Meijer van Fontys Hogeschool (2014), hebben nog wel een paar tips voor je:

 • Doe wat je écht leuk vindt. Menssen: “Het is makkelijker daar beter in te worden en dat vol te houden.”
 • Denk continu innovatief na: hoe kunnen dingen in je omgeving beter en anders? Meijer: “Stilstand is achteruitgang.”
 • En sta dus ook altijd open voor de dingen die er om je heen gebeuren. Menssen: “Vraag je continu af wat je nog kan leren.”
 • Durf te experimenteren en risico’s te nemen. Meijer: “Als er niks fout gaat, leer je ook niks.” En dat kan dus ook best als ‘gewone’ werknemer. Meijer: “Laat je horen als je een idee hebt en zorg dat je dat met enthousiasme overbrengt.”
 • Doe iets met de feedback die je krijgt. Menssen: “Ik krijg continu gevraagd en ongevraagd feedback. Je moet je gelijk afvragen wat je ermee kan.”
 • Kies niet altijd voor de makkelijke weg. Meijer: “Ik heb heel wat onverwachte stappen gemaakt in mijn carrière en ik heb daar nog altijd plezier van.”
 • Heb je één rolmodel? Dat kan, maar er zijn zoveel mensen die een voorbeeld voor je kunnen zijn. Menssen: “Ik vind het fantastisch om te zien hoe Angela Merkel vasthoudt aan de dingen die ze belangrijk vindt en de rust en kalmte waarmee ze dat doet. Maar ook bij mijn collega’s zie ik vaak genoeg dingen waar ik veel van kan leren.” Meijer: “Veel mensen om je heen, mensen die anders denken, kunnen een inspiratie zijn. Zorg dat je wat leert van iedere ontmoeting of gebeurtenis.”
 • Wees niet bang dat een topfunctie niet met een privéleven te combineren is. Meijer: “Dat zou wel sneu zijn, als dat niet zou kunnen. Ik heb een druk leven. Maar door een goede balans tussen werk en privé functioneer je ook juist beter op je werk. Je moet gewoon keuzes maken.”
 • En: geef vooral niet op. Meijer: “Tegenslagen zijn juist een extra motivatie.”

Oh, en voor de liefhebbers: het filmpje van de Ice Bucket Challenge van Manon van Beek:

  • Marieke ten Katen