Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Onderhoud Groene Draeck ruim twee ton duurder dan gepland

Foto: ANP

Het onderhoud aan de koninklijke boot de Groene Draeck is de afgelopen vijf jaar duurder uitgevallen dan verwacht. Er is voor 223.000 euro extra uitgegeven.

Voor de komende jaren is 95.000 euro per jaar voorzien, tegen 51.000 nu. Dat maakte premier Rutte vandaag bekend. De premier beantwoorde vragen van D66-leider Pechtold, die zich had verbaasd over de hoger uitgevallen kosten in de begroting van volgend jaar.

Volgens Pechtold verdubbelen de onderhoudskosten van de lemsteraak bijna. Als je de boot nieuw zou kopen, zou die drie tot vier ton kosten, aldus de voorman van D66.

Premier Rutte benadrukte dat de Groene Draeck niet zomaar een lemsteraak is door het ‘bijzondere interieur en exterieur, het hoog representatief karakter en de ouderdom.’ Daarom was ‘zeer nauwkeurig en intensief onderhoud’ nodig.

Prinses Beatrix kreeg de boot in 1957 voor haar achttiende verjaardag cadeau van het Nederlandse volk.

(ANP)