Obama en Poetin overleggen over Syrië op VN-top

Een archieffoto uit juni 2013 in Noord-Ierland van een overleg tussen Barack Obama en Vladimir Putin Foto AP/ Evan Vucci

Op verzoek van de Russische president Vladimir Poetin is er komende maandag een overleg met zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama over de situatie in Syrië. De ontmoeting vindt plaats tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New-York. Het is onduidelijk of ook de oorlog in Oekraïne aan de orde komt.

Een woordvoerder van de Amerikaanse president bevestigde aan persbureau Reuters dat de twee leiders elkaar in de marge van de VN-top zullen ontmoeten. Obama benadrukt dat het bilaterale overleg zowel over Syrië moet gaan als over de ontwikkelingen in Oekraïne waar de Russen zich moet houden aan het vredesakkoord van Minsk. In een reactie laat Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov weten dat de ontmoeting vooral gaat over Syrië, er kan alleen over Oekraïne gesproken worden “wanneer de tijd dat toestaat”.

VS weigert te onderhandelen over Russische VN-voorstel Syrië

Rusland heeft afgelopen dagen gewerkt aan een voorstel voor de VN-Veiligheidsraad over de situatie in Syrië. In een voorlopige versie, in handen van persbureau AP, staat dat landen extremistische groepen moeten bestrijden “in coördinatie met de regeringen van de getroffen landen”.

De VS heeft geweigerd om te onderhandelen over dit Russische voorstel, zo hebben Amerikaanse diplomaten laten weten. De tekst is in Amerikaanse ogen teveel een verwijzing naar de Syrische overheid die steun ontvangt van Rusland.

Syrische leger gebruikt Russische gevechtsvliegtuigen

Het overleg tussen Obama en Poetin over de al meer dan vier jaar durende oorlog in Syrië volgt op talloze telefoontjes tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov.

De Russen hebben vorige week een voorstel gedaan aan de VS om op militair niveau te praten over de situatie in Syrië. De Verenigde Staten zijn bezorgd over de aanwezigheid van het Russische leger in Syrië. De Russen steunen de Syrische president Bashar al-Assad in de oorlog tegen Islamitische Staat (IS), terwijl de Amerikanen zowel Assad als IS beschouwen als vijand.

Eerder op de dag meldde Reuters, op basis van berichten van Syrische activisten, dat het Syrische leger Russische gevechtsvliegtuigen heeft ingezet om strijders van IS te bombarderen in provincie Aleppo. De luchtaanvallen volgen op grondgevechten nabij de luchtmachtbasis Kweiris in het oosten van de Aleppo-provincie, deze is in handen van IS.

    • Huib de Zeeuw