Londen is nu het financiële hart van de wereld

New York is niet langer het financiële centrum van de wereld. De toppositie is volgens het onderzoeksbureau Z/Yen overgenomen door Londen. Het bureau baseert zijn ranglijst op een gedetailleerde, halfjaarlijkse studie naar 86 financiële centra. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de zakelijke omgeving, de financiële sector en de infrastructuur.

Dat Londen New York van de eerste plaats heeft weten te stoten heeft te maken met de overwinning van de Conservatieven in de recente Britse verkiezingen. „Er waren zorgen over het belastingregime, maar die zijn nu van de baan”, legde Z/Yen-topman uit bij de presentatie van zijn rapport.

Immigratiebeleid is één van de punten waar het onderzoek naar heeft gekeken. De ontwikkelingen in Europa zijn wat dat betreft een punt van zorg. „Een internationaal financieel centrum kan niet zonder internationale werknemers”, aldus Mainelli.

Amsterdam staat op plaats 36, vier plaatsen hoger dan bij de vorige meting. Stockholm doet het verrassend genoeg beter dan Amsterdam en staat op 32. Parijs staat een plaats lager dan Amsterdam, op 37.

Belangrijkste stijger was Warschau. De Poolse hoofdstad klom van plaats 64 naar plaats 38. De Saoedische hoofdstad Riyad kelderde van 14 naar 57.