Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Saoedische koning wil plannen hadj herzien na 717 doden Mekka

Ambulances rijden naar Mina waar vandaag door het gedrag tijdens de hadj minstens 717 mensen zijn omgekomen.
Ambulances rijden naar Mina waar vandaag door het gedrag tijdens de hadj minstens 717 mensen zijn omgekomen. Foto AFP/Mohammed Al-Shaikh

De Saoedische koning Salman wil de plannen voor de hadj, de jaarlijkse grote bedevaart van moslims naar de stad Mekka, opnieuw bekijken nadat er minstens 717 mensen waren omgekomen in het gedrang. Ook raakten 805 pelgrims gewond. Onder de doden zijn voor zover bekend geen Nederlanders.

De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan NRC weten:

“Onze ambassade in Riad is druk bezig om dit uit te zoeken.”

In een live-uitgezonden tv-uitzending op Al-Arabiya condoleerde de Saoedische koning Salman de nabestaanden van de meer dan 700 slachtoffers en gaf hij het bevel om de plannen voor de jaarlijkse bedevaart opnieuw te bekijken. Salman beloofde ook een spoedig onderzoek naar, zoals hij het noemde, een pijnlijk incident.

De doden vielen in Mina, een woestijnplaats op 5 kilometer afstand van Mekka. De vlakte bij Mina, waar zo’n 160.000 tenten staan, is een bekend logistiek knelpunt in de hadj omdat daar jaarlijks de Jamarat plaatsvindt. Als symbool voor het stenigen van de duivel gooien moslims hier, vaak massaal en tegelijkertijd, stenen tegen drie pilaren.

Foto Reuters/Ahmad Masood

Het tentenkamp in Mina. Foto Reuters/Ahmad Masood

Vandaag is bovendien de dag van het offerfeest, waarbij moslims een schaap slachten. Het is traditioneel gezien een van de gevaarlijkste dagen van de hadj omdat vele gelovigen op hetzelfde moment op dezelfde plek rituelen willen uitvoeren.

Iran beschuldigt Saoedische organisatie

Enkele uren na het ongeluk heeft het hoofd van de Iraanse hadj-organisatie de Saoedische autoriteiten beschuldigd van “mismanagement”. In de verdrukking verloren voor zover bekend 41 Iraniërs het leven en raakten er zestig gewond.

De Saoedische minister van Volksgezondheid houdt het erop dat bedevaartgangers zich niet aan de veiligheidsvoorschriften hebben gehouden. Het soennitische Saoedi-Arabië en het shi’itische Iran staan in veel regionale conflicten lijnrecht tegenover elkaar. De Saoedische kroonprins heeft een onderzoek gelast naar wat er precies in Mina is gebeurd.

Jaarlijks doden bij pelgrimage

Meer dan twee miljoen moslims zijn bezig met hun pelgrimstocht naar de heilige stad in Saoedi-Arabië. Dat is een jaarlijks terugkerend fenomeen, net als de gevaarlijke situaties die daardoor ontstaan. Bijna elk jaar komen wel mensen om het leven van uitputting of door verstikking in het gedrang. Het hoogste aantal slachtoffers viel in 1990, toen 1.427 gelovigen stierven.

Vorig jaar stelden de Saoedische autoriteiten nog een limiet in voor het aantal pelgrims dat naar Mekka afreist. Begin deze maand vond er nog een grote verbouwing van de Grote Moskee plaats in Mekka om het hoofd te bieden aan de vele pelgrims die ieder jaar daar naar afreizen. Tijdens de verbouwing viel een bouwkraan op de moskee; daarbij vielen 87 doden en 183 gewonden.

De hadj, die maandag is begonnen en vijf dagen duurt, moet door iedere volwassen moslim die in goede gezondheid verkeert eens in het leven worden ondernomen.