Lage olieprijs dwingt Total fors te bezuinigen

De aanhoudend lage olieprijs dwingt het Franse energiebedrijf Total tot drastische bezuinigingen. Topman Patrick Pouyanné zei gisteren tegen beleggers in Londen dat hij verwacht dat de olieprijs voorlopig laag blijft. De prijs van een vat ruwe Noordzee-olie is in ruim een jaar tijd gehalveerd tot net iets minder dan 50 dollar.

Pouyanné verklaarde „alles in het werk te zullen stellen” om het dividend overeind te houden. Total zal daarom volgend jaar 15 procent minder investeren. In cijfers: in 2016 zal ‘slechts’ 20 tot 21 miljard dollar worden geïnvesteerd in plaats van de 23 tot 24 miljard dollar die dit jaar nog wordt uitgegeven aan nieuwe projecten. Een aantal projecten, onder andere in Australië, Noorwegen en Italië, wordt uitgesteld tot 2017. Total streeft ernaar om het dividend op peil te kunnen houden bij een prijs die rond 60 dollar per vat ligt.

Total is de eerste van de grote oliemaatschappijen die zulke ingrijpende maatregelen neemt. Maar ook bedrijven als Shell en BP voeren aanzienlijke bezuinigingen door.

Het onderzoeksbureau Wood Mackenzie berekende afgelopen maandag dat de olie-industrie als gevolg van de lage olieprijs mogelijk voor 1500 miljard dollar aan projecten zal opschorten. Dat gaat vooral ten koste van de dienstverleners in de oliesector. Overigens verwacht Wood Mackenzie dat de olieprijs vanaf 2017 weer snel zal stijgen.