Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

Kijken: zo fopte Volkswagen de rollerbank

Volkswagen ligt onder vuur omdat het met software morrelde die de uitstoot van dieselauto’s aanpaste om door de milieutests te komen. Het Britse Sky News maakt in een infographic duidelijk hoe dat in zijn werk ging.

Beeld: Still van animatie Sky News

Volkswagen sierde de afgelopen dagen de voorpagina’s van vele kranten; het dieselschandaal kostte meerdere topmannen binnen het autoconcern de kop. Vertrekkend bestuursvoorzitter Martin Winterkorn liet in zijn verklaring weten ‘geschokt’ te zijn dat dit bij Volkswagen kon gebeuren.

De software in de dieselauto’s zou kunnen waarnemen wanneer er een emissietest werd uitgevoerd, om dan op een schoner programma over te schakelen waardoor het leek alsof de auto’s zuiniger waren.

Maar hoe ging dat precies in zijn werk? Deze animatie van het Britse Sky News laat zien hoe Volkswagen de rollerbank voor de gek kon houden.

https://youtu.be/zNRTgbk6wBk