De Franse reisgids Guide du Routard is nu ook verkrijgbaar voor vluchtelingen

Sinds 1973 vinden miljoenen toeristen hun weg in Frankrijk met een Guide du Routard, de Franse reisgids. Een bijzondere toevoeging aan de reeks, waarvan in ruim veertig jaar tijd zo’n veertig miljoen exemplaren werden verkocht, is sinds enkele dagen op de markt.

Sinds 1973 vinden miljoenen toeristen hun weg naar een restaurant, camping of hotel in Frankrijk met behulp van een Guide du Routard, de Franse reisgids met een reiziger met de wereld op zijn rug in het logo. Een bijzondere toevoeging aan de reeks, waarvan in ruim veertig jaar tijd zo’n veertig miljoen exemplaren werden verkocht, is sinds enkele dagen op de markt. Al is markt hier een verkeerd woord, want de reisgids voor vluchtelingen op Franse bodem wordt gratis verstrekt.

Hello!, zoals de gids heet, is online beschikbaar en zal de vluchtelingen voornamelijk via hulporganisaties bereiken. Het is een idee van een van de oprichters van de Guides du Routard, Philippe Gloaguen, als protest tegen het in zijn ogen zwakke politieke beleid in zijn land waar het gaat om vluchtelingen.

Gloaguen noemde de Franse regering in de Franse krant Le Journal du Dimanche “een stel lafaards”, omdat ze veel te weinig vluchtelingen op wil nemen. Hello! telt 85 pagina’s, vol afbeeldingen van eerste levensbehoeften als voedsel en drinken, zodat de vluchteling zich wijzenderwijs verstaanbaar kan maken. De eerste druk van het boekje telt 5.000 exemplaren.

Beweeg je muis over de afbeelding voor een vergroting.