Hans Borstlap verkenner in conflict politie-cao

Minister Ard van der Steur (Justitie, VVD) en de politievakbonden hebben een „verkenner” aangesteld om de gesprekken over de nieuwe politie-cao vlot te trekken. Het gaat om Hans Borstlap, sinds 2002 lid van de Raad van State.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de politie verkeren al tijden in een impasse. De voorbije maanden hebben politiemensen herhaaldelijk acties gevoerd voor een beter cao-voorstel van de overheid. De voorgestelde loonsverhoging, volgens het kabinet ruim 5 procent, wijzen ze af. In de verhoging zit geld dat anders voor pensioenen zou zijn gebruikt, stellen de politiebonden. Ze noemen dat een sigaar uit eigen doos. Praten heeft geen zin zolang de minister niet toegeeft, zeggen de politiebonden.

Het is nu aan Borstlap om met alle partijen te praten en de posities in kaart te brengen. In een persbericht heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie gisteren laten weten dat de onderhandelingen pas worden hervat nadat Borstlap zijn rapport heeft overhandigd aan beide partijen.

Borstlap (69) bemiddelde eerder dit jaar al in het conflict over bezuinigingen op de thuiszorg tussen de Gelderse gemeente Berkelland en de FNV. Voor de CDA’er lid werd van de Raad van State vervulde hij hoge functies op de ministeries Sociale Zaken en Onderwijs. Vorig jaar leidde hij de onderzoekscommissie naar het interne functioneren van de Nederlandse Zorgautoriteit.