Doorbraak in slepend gesprek Colombia met FARC

Onderhandelaars van de Colombiaanse regering en de guerrillagroep FARC hebben gisteren een doorbraak bereikt. Zij werden het eens over de manier waarop guerrillastrijders en soldaten van het regeringsleger berecht moeten worden als zij misdaden hebben begaan.

Dit was het belangrijkste thema dat nog niet was opgelost in de drie jaar geleden begonnen gesprekken. Hoewel er al eerder een vredesakkoord in zicht was en er nog veel vraagtekens zijn, is het perspectief na decennia van strijd nog niet zo goed geweest.

De afspraak werd in Havana bekrachtigd met een handdruk tussen de Colombiaanse president Juan Manuel Santos en FARC-leider Timochenko. Zij spraken af dat binnen een half jaar een definitief vredesakkoord moet worden getekend. Daarna zou de FARC zich binnen zestig dagen demobiliseren.

Niet eerder ontmoette een Colombiaanse president de leider van de Farc. De onderhandelingen in Havana waren in een stroomversnelling geraakt door het bezoek van paus Franciscus aan Cuba. De onderhandelaars hadden graag hun akkoord bekendgemaakt terwijl de paus nog op Cuba was, maar hadden voor de laatste marathonzitting, in de Colombiaanse hoofdstad Bogotà, net een dag meer tijd nodig. (AP, AFP, Reuters)