Gemeente Midden-Delfland boos op Rijkswaterstaat door nieuw stuk A4

De nieuwe snelweg tussen Delft en Schiedam is bijna klaar. Maar om de weg droog te houden, moet veel meer water worden weggepompt dan mag. De gemeente Midden-Delfland is not amused.
De nieuwe snelweg tussen Delft en Schiedam is bijna klaar. Maar om de weg droog te houden, moet veel meer water worden weggepompt dan mag. De gemeente Midden-Delfland is not amused. Foto Siebe Swart

De opening eind dit jaar van het meest besproken stukje snelweg van Nederland, de A4 Midden-Delfland, verloopt mogelijk zonder alle vereiste vergunningen. Oorzaak is lekkend grondwater.

Tijdens de bouw van de zeven kilometer lange weg tussen Delft en Schiedam is gebleken dat er veel meer grondwater in de kuip van de verdiept aangelegde autoweg stroomt dan aanvankelijk was berekend. Oorzaken zijn een niet geheel waterdichte diepe kleilaag en waterdoorlatende wanden. Dagelijks moeten de bouwers ongeveer één miljoen liter grondwater onttrekken aan de polder. Rijkswaterstaat heeft een vergunning voor slechts 400.000 liter.

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft “meer tijd nodig” om de gevolgen van het onttrekken van zulke grote hoeveelheden grondwater voor het gebied in kaart te brengen, en neemt vermoedelijk pas begin november een besluit. Eerder honoreerde het hoogheemraadschap wel een verzoek om “niet handhavend” op te treden. Door dit gedoogbesluit kan de bouw gewoon doorgaan.

De gemeente Midden-Delfland is “boos” op Rijkswaterstaat over het wegpompen van zo veel water en heeft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) gevraagd in te grijpen. De gemeente vreest “onherstelbare schade” aan de slappe veenbodem, die door het onttrekken van grondwater zou kunnen verdrogen en dalen.

Meer dan 50 jaar gepraat over ontbrekend stuk snelweg

Over de aanleg van de A4 Midden-Delfland, een ontbrekende schakel in de route tussen Amsterdam en Antwerpen, is meer dan vijftig jaar gepraat. Uiteindelijk bepaalde vier jaar geleden de Raad van State dat de weg, mits goed ingepast in het landschap, kon worden aangelegd. De afspraak was dat de weg “niet te zien, te horen of te ruiken” zou zijn.

A4trajectSnelwegenRotterdamDH

Brief van de gemeente Midden-Delfland aan minister Schultz: