Egypte koopt vliegdekschepen

Twee oorlogsbodems, oorspronkelijk voor Rusland, naar Egypte Foto Stephane Mahe/Reuters

Frankrijk verkoopt twee oorlogsbodems aan Egypte, die eerder geleverd zouden worden aan Rusland. President François Hollande en zijn Egyptische ambtgenoot Abdel-Fattah al-Sisi zijn het daarover gisteren eens geworden. Het gaat om Mistral-vliegdekschepen, geschikt voor het vervoer van helikopters. De schepen waren bedoeld voor Rusland, maar door de Europese sancties als gevolg van de Russische bemoeienis in Oost-Oekraïne en op de Krim, zag Parijs af van die verkoop. Frankrijk heeft de al betaalde 950 miljoen euro en de kosten voor het installeren van Russische apparatuur moeten terugstorten. Volgens een woordvoerder van de Franse regering lijdt het land geen verlies na de verkoop aan Egypte. Met de aanschaf van de oorlogsschepen hoopt Egypte zijn positie in de onrustige regio te verstevigen. Net als eerder dit jaar bij de Egyptische aankoop van 24 Franse Rafale-straaljagers, zal Saoedi-Arabië een deel van de financiering van de Mistrals voor rekening nemen. (NRC)