Frankrijk brengt tegenbod uit op meesterwerk Rembrandt

Frankrijk heeft 80 miljoen euro beschikbaar om een van de twee meesterwerken van Rembrandt te kopen waar het Rijksmuseum op aast. Als de koop doorgaat komt het schilderij in het Louvre te hangen.

Foto Art Market Monitor

Frankrijk heeft 80 miljoen euro beschikbaar om één van de twee meesterwerken van Rembrandt te kopen waar het Rijksmuseum op aast. Dat meldt het Franse ministerie van Cultuur in een verklaring.

De aankoop wordt ondersteund door een ‘uitzonderlijke gunst’ van de Franse Centrale Bank en moet uiteindelijk in het Louvre terechtkomen. Het gaat om een dubbelportret uit 1643 van de notabele Maerten Soolmans en zijn vrouw Oopjen Coppit.

Het Franse bod komt als een verrassing; eerder deze week werd bekend dat de Nederlandse regering en het Rijksmuseum 160 miljoen euro bij elkaar willen krijgen om de schilderijen naar Amsterdam te halen.

Voor die tijd bestond het plan om de aankoop samen met het Louvre te doen en de doeken om en om ten toon te stellen. Dat was ook het voorstel dat werd gedaan aan de eigenaars, de steenrijke bankiersfamilie Rothschild. Volgens correspondent Peter Vermaas is dat nog steeds het plan van de Franse minister van Cultuur.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas De Franse minister Pellerin houdt vast aan het idee dat Nl en Fr de schilderijen samen kopen en om en om tentoonstellen in Louvre en Rijks.

Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum wilde vanavond desgevraagd niet inhoudelijk reageren op het nieuws uit Frankrijk. Aan persbureau ANP laat het Rijksmuseum weten op de hoogte te zijn en in contact te staan met Frankrijk. “Het is een interessante ontwikkeling.”

Louvre en Rijks wilden doeken eerst samen kopen

Gezien de oorspronkelijke samenwerking was het geen geheim dat het Louvre geïnteresseerd was in de doeken, die ook wel de ‘broer en zus van de Nachtwacht’ genoemd worden.

Een poging van het Louvre om de doeken in Frankrijk te houden strandde begin dit jaar, waarop tot grote verontwaardiging van veel Fransen een exportvergunning werd afgegeven en de angst ontstond dat de doeken buiten Europa terecht zouden komen.

Het rijks gaat toch ‘solo’

Begin september bleek de Nederlandse delegatie het aankoopproces sneller te willen doorzetten dan de Franse. Het Rijksmuseum kondigde begin deze week aan de doeken zelfstandig te willen kopen en de resterende 80 miljoen euro via donateurs bij elkaar te krijgen.

In Frankrijk werd ontstemd gereageerd. De Franse krant Le Figaro noemde het een ‘diplomatieke vernedering’ voor Frankrijk.