Fotograaf Van der G.: foto’s werden inderdaad geregisseerd door justitie

De foto’s van Volkert van der G. die na zijn vrijlating werden gemaakt, zijn “van a tot z” geregisseerd door justitie. Dat zegt fotograaf Ferry de Kok vandaag in De Telegraaf. Van der G. werd volgens hem tijdens het maken van de foto’s door “vier of vijf persoonsbeveiligers van justitie” bewaakt.

ANP / Martijn Beekman Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft gisteren gezegd tijd nodig te hebben om uit te zoeken wat er is gebeurd.

De foto’s van Volkert van der G. die na zijn vrijlating werden gemaakt, zijn “van a tot z” geregisseerd door justitie. Dat zegt fotograaf Ferry de Kok vandaag in De Telegraaf. Van der G. werd volgens hem tijdens het maken van de foto’s door “vier of vijf persoonsbeveiligers van justitie” bewaakt.

“In het kantoor van zijn advocaat Stijn Franken paste Van der G. wat petjes en een brilletje. Ik ben toen naar buiten gegaan en heb op twintig meter afstand gewacht. Twee minuten later kwam hij naar buiten en liep wat heen en weer, zodat ik hem makkelijk kon fotograferen. Vier of vijf persoonsbeveiligers van justitie hielden alles in de gaten.”

De Kok ondertekende zwijgcontract

De Kok zegt dat hij een contract heeft ondertekend waarin stond dat hij niets zou zeggen over hoe de foto’s tot stand kwamen, anders moest hij een boete van 25.000 euro betalen. Hij vertelt nu toch zijn verhaal, omdat advocaat Stijn Franken dat gisteren ook deed in de Volkskrant. Franken zei gisteren dat de overheid al maanden op de hoogte was van de foto’s van Van der G. En niet, zoals het OM en minister Van der Steur beweerden, pas een dag voor publicatie.

De Kok was naar eigen zeggen “al een jaar bezig” met een foto van Van der G., omdat “iedereen” hem na zijn vrijlating in beeld zou willen zien. “Ik legde daarover meerdere malen contact met Volkerts advocaat Stijn Franken, die in eerste instantie van niets wilde weten.” Later kwam de foto toch tot stand, volgens Franken op initiatief van justitie.

‘Uiterlijk maandag reactie’

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) denkt de Tweede Kamer “uiterlijk maandag” in te lichten over de affaire met de eerste foto van Volkert van der G. Dat heeft hij vanmorgen aan de Kamer geschreven:

“Ik span mij tot het uiterste in om de gevraagde informatie, inclusief antwoord op de aanvullende vragen, uiterlijk aanstaande maandag aan uw Kamer te versturen. Ik vraag hiervoor uw begrip. Ik ben gaarne bereid om spoedig daarna met uw Kamer in debat te gaan.”

De Tweede Kamer wil zo spoedig mogelijk een debat, maar heeft besloten eerste het feitenrelaas van de bewindsman af te wachten.

    • Mirjam Remie