Feyenoord schakelt ‘cupfighter’ PEC Zwolle uit door twee goals Kuijt

Cupfighter PEC Zwolle, vorig jaar verliezend finalist en een jaar eerder winnaar van de KNVB-beker is met 3-0 onderuit gegaan in de Kuip tegen Feyenoord. Grote man was Dirk Kuijt met twee doelpunten. Helmond Sport ging ten koste van RKC door naar de derde ronde van het bekertoernooi (2-1).

In de competitie wist Feyenoord-spits Kuijt alleen nog te scoren vanaf de penaltystip en was verder niet heel beslissend voor de Rotterdamse club. Maar vanavond liet hij echt zijn voeten spreken. Hij scoorde niet alleen twee keer, de 35-jarige aanvaller kopte ook nog twee keer op de lat en had een grote kans op een derde doelpunt.

Verrassend debuut Gustafson

In de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst maakte de Zweedse zomeraankoop Simon Gustafson verrassend zijn debuut. Hij was de meest vooruitgeschoven pion op het middenveld, zijn basisplaats ging ten koste van Jens Toornstra.

Tegenstander PEC Zwolle moest voor de aftrap de eerste tegenslag incasseren. Doelman Kevin Begois raakte in de warming-up geblesseerd, waardoor Mickey van der Hart zich op het laatste moment moest klaarmaken voor een basisplaats. Daardoor zat PEC wel ineens zonder reservekeeper. De debuterende Van der Hart was in de negentiende minuut kansloos toen Michiel Kramer een voorzet van Karim El Ahmadi schampte en de bal via de borst van verdediger Dirk Marcellis bij de eerste paal langs de doelman stuiterde: 1-0.

Openingsfase voor PEC Zwolle

Dat eigen doelpunt betekende voor Feyenoord een welkom cadeautje, want in de openingsfase waren de beste kansen voor PEC Zwolle. Zowel Sheraldo Becker als Wouter Marinus stuitte op doelman Kenneth Vermeer. Op slag van rust was Kuijt dicht bij de 2-0, maar zijn kopbal belandde op de lat. Aan de andere kant ranselde Vermeer een vrije trap van Bart van Hintum uit zijn doel.

De thuisclub trok de wedstrijd na een uur spelen definitief naar zich toe dankzij de eerste twee velddoelpunten van Kuijt. De teruggekeerde volksheld mocht eerst van Kramer de 2-0 maken na een blunder van PEC-aanvoerder Bram van Polen, even later tikte hij de derde binnen uit de rebound van een schot van Kramer.

In het andere bekerduel won Helmond Sport de confrontatie met mede-Eerstedivisieploeg RKC. De Waalwijkers kwamen nog op voorsprong, op slag van rust kwam Helmond Sport terug en een kleine tien minuten voor tijd maakte Roel van de Sande met een fraaie boogbal de winnende treffer.

Dit bericht werd gemaakt aan de hand van wedstrijdverslagen van persbureau ANP.

    • Huib de Zeeuw