EU maakt 1 miljard extra vrij voor opvang vluchtelingen in de regio

De lidstaten van de Europese Unie stellen 1 miljard euro beschikbaar voor betere opvang in de buurlanden van Syrië. Dat is vannacht besloten tijdens de top van Europese regeringsleiders.

President Juncker van de Europese Commissie en president van de Europese Raad Tusk vannacht tijdens een persconferentie na afloop van de top van regeringsleiders over de vluchtelingencrisis. Foto EPA/Olivier Hoslet

De lidstaten van de Europese Unie stellen 1 miljard euro extra beschikbaar voor betere opvang in de buurlanden van Syrië. Dat is vannacht besloten tijdens de top van Europese regeringsleiders.

Met het geld hoopt de EU de vluchtelingenstroom uit het door een burgeroorlog geplaagde land beter te kunnen reguleren. Het geld is bedoeld voor het Wereldvoedselprogramma van de VN en vluchtelingenorganisatie UNHCR. Volgens ANP zei premier Rutte dat er voedsel en kleren gekocht moeten worden, “omdat de winter eraan komt.”

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk Thanks to leaders for mobilizing additional 1bn € to help @refugees in the region through @WFP and #UNHCR. #refugeecrisis #EUCO

Het geld is ook bedoeld voor investeringen in vluchtelingenkampen in Libanon, Turkije en Jordanië. Tenslotte komen er aanmeldcentra - hotspots genoemd - in Italië en Griekenland om de aanhoudende toestroom van vluchtelingen in betere banen te leiden. Hier moeten asielzoekers zich registreren waarna ze worden verspreid over de Europese lidstaten. De bedoeling is dat de eerste hotspots in november opengaan.

‘Geld is niet alles’

Geld is echter niet alles, citeert correspondent Stéphane Alonso in Brussel vandaag vicevoorzitter Frans Timmermans in nrc.next.

“Volgens hem (Timmermans, red.) zijn een hoop problemen terug te voeren op de gebrekkige uitvoering van al veel eerder in Europees verband gemaakte afspraken over asiel, bijvoorbeeld over de minimale eisen waaraan opvanglocaties moeten voldoen.”

Timmermans kondigde daarom gisteren 37 nieuwe inbreukprocedures en drie aangescherpte procedures aan tegen 19 van de 28 EU-lidstaten. Zo’n procedure kun je omschrijven als een ‘juridische tik op de vingers’. De Europese Commissie stuurt de zondigende lidstaten een brief, die zij op termijn - twee maanden - schriftelijk moeten beantwoorden met daarin een verklaring waarom ze het asielbeleid niet correct hebben toegepast.

In het uiterste geval kan een inbreukprocedure voor het Europees Hof van Justitie worden gebracht en tot forse boetes leiden.

Spanningen weggenomen

De top duurde in totaal zeven uur. Na afloop zeiden verschillende aanwezigen dat het overleg de onderlinge spanningen die waren ontstaan enigszins heeft weggenomen. Die waren sinds dinsdag sterk toegenomen nadat ministers van Binnenlandse Zaken en Asielbeleid met een meerderheid - en tegen de zin in van vier lidstaten - akkoord waren gegaan met een verdeling van 120.000 asielzoekers. In een gezamenlijke verklaring die na afloop werd verspreid, was te lezen:

“We kunnen alleen deze uitdaging het hoofd bieden door samen te werken in de geest van solidariteit en verantwoordelijkheid.”

Ook budget Europese Commissie omhoog

Gisteravond werd al bekend dat de Europese Commissie het budget dat wordt besteed aan de vluchtelingencrisis met 1,7 miljard euro verhoogt. Brussel zal dit en komend jaar in totaal 9,2 miljard euro vrijmaken, een verdubbeling sinds het begin van dit jaar.

Met het geld wil de EU de crisis in twee jaar oplossen. Het is bedoeld voor betere bewaking van de buitengrenzen. Zo gaat er 600 miljoen naar de uitbreiding van de capaciteit van Frontex (verantwoordelijk voor de coördinatie van het grensbeheer), de Easo (Europese politieke agentschap over asiel) en Europol.

    • Sam de Voogt