Eindeloze herhaling

Dappere stekelbaarzen zwemmen vanuit de Noordzee naar een Nederlandse sloot. Maar ze komen een hindernis tegen: een sluis. Met uiterste inspanning wurmen ze zich erdoorheen.

Filmbeeld en tekst van Holland. Natuur in de delta kennen aan de visjes menselijke eigenschappen toe: moed, dapperheid. Het grootste deel is opgenomen in de Biesbosch. Nederland is hier oer- en oer-Hollands.

Nadrukkelijk afficheert het persbericht van EMS Films Holland. Natuur in de delta als vervolg op de overweldigend succesvolle film De Nieuwe Wildernis uit 2013. Het is teleurstellend om in Holland een eindeloze herhaling van de voorganger te vinden: opnieuw de zeearend, opnieuw een gebied dat sterk lijkt op de Oostvaardersplassen. En de teksten van de hand van Leo van der Goot, uitgesproken door Carice van Houten en Bram van der Vlugt, ontstijgen nauwelijks het niveau van een kaboutervertelling. Een zin als „Water is de adem van de aarde” reduceert natuur tot onaanvaardbaar vage poëzie.

Wat De Nieuwe Wildernis zijn kracht gaf, is de thematiek van het overleven van dieren, ogenschijnlijk zonder de mens. De verhaallijn van Holland toont wél de invloed van de mens op het landschap. Dat is een goede keuze. Maar ondanks de hartveroverende natuurbeelden laat Holland je onberoerd.

    • Kester Freriks