Opinie

    • Christiaan Weijts

Een scooterkliek van kwebbelkonten en sterrentuig

Entertainment, misdaad en journalistiek zijn ergerlijk met elkaar vergroeid. Dat ons OM ook lid van dat clubje blijkt, is schokkend, meent Christiaan Weijts.

Wat ook heel raar is rond die Telegraaf-foto van Volkert: dat Peter R. de Vries het allemaal allang wist. Bij Pauw vertelde hij hoe hij op de dag van publicatie zomaar Willem Holleeder tegenkwam, die verklapte dat de foto, gemaakt door zijn makker Ferry de Kok, in scène was gezet.

Ik had dat in mijn column van destijds al geraden zonder De Neus te hoeven polsen, maar opmerkelijk is het wel. Die foto verscheen in de zomer van 2014, een half jaar nadat De Vries en Holleeder nog woest tegenover elkaar in de rechtbank zaten vanwege een doodsbedreiging aan de voordeur. En nu maakten ze weer een praatje, zelfs zo amicaal dat Holleeder het fotodealtje verklapte. Maar waarom hield De Vries zo’n scoop voor zich? Het moet zijn kenmerkende bescheidenheid zijn geweest. Of zijn gebrek aan contacten bij talkshows.

Gisteren bleek het nog gekker: het OM wilde die fotoshoot zélf. Onze overheid spant zich dus in voor de belangen van de man die de grootste politieke moord pleegde, en doet dat via de bemiddeling van de beruchtste crimineel. Topcrimineel laat topmoordenaar kieken. Het is nog net geen selfie. De Telegraaf liet zich, bedrogen, voor dit klusje lenen en beschermde zo de man die ze juist dachten te schaden. Hoeveel gaven ze Ferry de Kok ervoor? En wat was het percentage van bemiddelaar Holleeder?

Dat entertainment, misdaad, journalistiek en advocatuur met elkaar vergroeid zijn geraakt als zwammen en boomschors is ergerlijk, maar genoegzaam bekend. De Peter R’en, Holleeders en Moszkowiczen, de Ferry’s en de Johnny’s: ze vormen één bonte coterie van kwebbelkonten en sterrentuig, één scooterkliek van zelfzucht en baasjes die elkaar nu eens voor het gerecht dagen, dan weer gebroederlijk geheimpjes influisteren aan de tap van dorpshart Amsterdam.

Dat ons Openbaar Ministerie hier nu ook lid van blijkt, met geheime dealtjes en glashard ontkende hand-en-spandiensten, is werkelijk schokkend. Onze staat heeft De Telegraaf doelbewust misbruikt voor een uiterst dubieus doel, en de verantwoordelijke ambtslieden zijn óf niet ingelicht óf ze liegen tegenover de Tweede Kamer.

Waarom neemt onze eigen overheid zo’n angstvallig beschermende rol aan tegenover de moordenaar van Fortuyn? Je zou haast gaan geloven in het complotscenario van 06/05, Van Goghs laatste film. Is Tomas Ross al op tv verschenen om te onthullen hoe het eigenlijk zit? Dat de AIVD de moord bestelde en die Telegraaffoto onderdeel is van de nazorg. En dat Máxima er ook nog achter zit.

Het wordt tijd dat het OM zijn lidmaatschap van het media- en crimiclubje opzegt door eindelijk openbaar te maken hoe het zit rond Volkert. Al was het maar om dit onvermijdelijke complotdenken te kunnen smoren.

    • Christiaan Weijts