Doorbraak in vredesgesprekken Colombia en FARC

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos en FARC-rebellenleider Timochenko schudden elkaar in het bijzijn van de Cubaanse president Raul Castro de hand nadat ze een doorbraak in de onderlinge vredesonderhandelingen bekend hebben gemaakt.
De Colombiaanse president Juan Manuel Santos en FARC-rebellenleider Timochenko schudden elkaar in het bijzijn van de Cubaanse president Raul Castro de hand nadat ze een doorbraak in de onderlinge vredesonderhandelingen bekend hebben gemaakt. Foto EPA/Alejandro Ernesto

De Colombiaanse overheid en de rebellen van guerrillabeweging FARC hebben vannacht een akkoord bereikt in het vredesproces dat een einde moet maken aan het langstlopende gewapende conflict in Zuid-Amerika. President Juan Manuel Santos en rebellenleider Timochenko schudden elkaars hand tijdens de bekendmaking.

De twee belangrijkste onderdelen van de nieuwe afspraken zijn de oprichting van een tribunaal dat rebellenleiders die mensenrechten hebben geschonden gaat berechten en een akkoord over een schadevergoeding voor slachtoffers van het geweld. Daarnaast komt er een amnestieregeling voor FARC-rebellen die geen misdaden hebben gepleegd en er zal een waarheidscommissie worden opgericht die onderzoek moet doen naar misdaden van beide kanten.

Drie jaar moeizaam onderhandelen

De doorbraak is het resultaat van drie jaar moeizame onderhandelingen tussen beide partijen in Cuba. President Santos vloog gisteren speciaal naar Cuba om het raamakkoord te bekrachtigen. In een reactie zei de Colombiaanse regeringsleider:

“We staan aan verschillende kanten maar we boeken vooruitgang in dezelfde richting, op de meest nobele manier die een samenleving kan nemen, namelijk in de richting van vrede.”

Twitter avatar JuanManSantos Juan Manuel Santos Logramos el objetivo propuesto: ¡PAZ SIN IMPUNIDAD! También cumplimos la difícil tarea de alcanzar el máximo de justicia que permite la paz.
Twitter avatar FARC_EPaz Diálogos Paz FARC Aquí Comunicado Conjunto sobre Acuerdo de Creación de una Jurisdicción Especial para la Paz http://t.co/otH3976PSI http://t.co/d0Ugroq9Zh

Ook de Amerikaanse vice-president en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry verwelkomde het nieuws. De paus, de afgelopen dagen nog op bezoek op Cuba, had beide partijen opgeroepen om vrede te stichten.

Deal nog niet definitief

Een definitieve deal zal evenwel nog even op zich laten wachten. Sowieso zijn de details nog niet ingevuld, daarvoor is 23 maart - zes maanden van nu - de deadline. De rebellen hebben aangegeven sneller tot een akkoord te willen komen, maar er zijn bijvoorbeeld nog geen afspraken gemaakt over het heikele punt van de ontwapening van de FARC.

Maar daarnaast moet een overeenkomst in een referendum worden voorgelegd aan de Colombiaanse bevolking en aan het congres. Conservatieve politici, rivalen van de links-georiënteerde president Santos, veroordeelden het akkoord al voordat details naar buiten waren gekomen.

Conflict telt 220.000 slachtoffers

De FARC en de Colombiaanse regering zijn al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw in een gewelddadig conflict verwikkeld. Bij het conflict zijn sinds 1964 meer dan 220.000 mensen omgekomen. Miljoenen Colombianen raakten ontheemd. President Santos, wiens mandaat afloopt in 2018, had van de vredesonderhandelingen een speerpunt gemaakt, maar de besprekingen liepen telkens averij op door een afwisseling van aangekondigde periodes van staakt-het-vuren met uitbarstingen van geweld.