Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke berichten in andere media?

Hoe succesvol is HelloFresh nu echt?

De omzet van HelloFresh steeg afgelopen half jaar met 408 procent. Het klantenbestand groeide met 429 procent. Indrukwekkende cijfers, maar de Volkskrant vraagt zich af of de maaltijdbezorger de reclamekosten wel kan terugverdienen. Volgens merk- en retaildeskundige Paul Moers is de stijging van meer dan 400 procent vooral een stijging ‘van niets naar iets’. Hij is ook sceptisch over de mogelijkheden van de online retailmarkt:

Het is een soort bubbel. Iedereen verwacht er heel veel van maar de stijging valt tegen. (…) In De Randstad zit de klant gemiddeld op 500 meter van een supermarkt. Dus waarom zou die dan via internet bestellen.

De winst zou over het afgelopen half jaar 15,7 zijn, maar als de reclamekosten daarvan afgetrokken worden, komt HelloFresh uit op 17,9 procent verlies. Met een investering van 40 miljoen euro in de marketing wordt het moeilijk terugverdienen. Wellicht dat de 75 miljoen euro die het bedrijf vorige week ophaalde aan investeringen, daarbij een beetje helpen.

Amsterdam op 36e plek van lijst financiële wereldsteden

Op 35 andere steden na is Amsterdam het meest leidende financiële centrum ter wereld. Het Financieele Dagblad kopt dat Amsterdam van de 40e naar de 36e plek is geklommen: boven Parijs! Londen staat dit jaar op nummer één, waarmee New York wordt weggedrukt naar de tweede plek.

Het onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd door de -jawel- Londense denktank Z/Yen. Het is een onlineonderzoek waaraan 2.200 mensen uit de financiële wereld meedoen. Factoren die belangrijk zijn bij de verkiezing zijn infrastructuur, aanbod van talent en reputatie. Z/Yen-directeur Michael Mainelli:

Amsterdam scoort goed op het gebied van technologische vernieuwing in financiën.

Er is wel een punt van zorg, schrijft het FD. De stabiliteit van Amsterdams financiële centrum is fragiel. Reden daarvoor is de ‘mate van overregulering’ in verhouding tot andere financiële centra.

Volkswagen krijgt mogelijk lagere kredietwaardering

De Financiële Telegraaf pakt uit met het Volkswagenschandaal. Zo waarschuwen beleggingsexperts dat je beter even geen aandeel in VW kunt kopen, en maken Nederlandse toeleveranciers zich zorgen. In een reconstructie concludeert DFT dat de beslissing om tot fraude over te gaan, in paniek werd genomen.

Bovendien overweegt kredietbeoordelaar Fitch een lagere waardering voor het autoconcern. Immers: de kosten voor rechtszaken, boetes en terugroepacties gaat VW miljarden euro’s kosten. Op dit moment heeft Volkswagen een A-beoordeling. Een lagere beoordeling kan ertoe leiden dat het bedrijf een hogere rente moet gaan betalen over nieuwe leningen.

    • Eefje Rammeloo