De Wrap: Oktoberfest en dat andere vloeibare goud

Wat eet men het liefst tijdens het ontbijt? En hoe maak je een pizza op Mars? In de rubriek De Wrap bespreken we wekelijks trends, recepten, restaurants en al het andere wat voedsel en drankjes zo smakelijk kan maken.

Deelnemers van Oktoberfest genieten van hun bier. Foto Reuters/Michael Dalder

Wat eet men het liefst tijdens het ontbijt? Hoe maak je een pizza op Mars? En welk biermerk wordt het meest gedronken in jouw gemeente? In de rubriek De Wrap bespreken we wekelijks trends, recepten, restaurants en al het andere wat voedsel en drankjes zo smakelijk kan maken.

Vloeibaar goud

In een poging de in nood verkerende Tunesische economie een stimulans te geven, gaat de Europese Commissie de quota voor olijfolie uit het Noord-Afrikaanse land verhogen. Tot 2017 moet de import van het grootste exportproduct van Tunesië naar de EU met 62 procent omhoog.

Goed nieuws voor de liefhebbers van olijfolie, dat juist de afgelopen maanden in prijs sterk was gestegen. Onmisbaar voor de bereiding van vele gerechten, goed voor de gezondheid en ook wel “vloeibaar goud” genoemd. In 2012 verscheen er een zesdelige videoserie over olijfolie op nrc.nl. Hieronder alvast deel 1, de andere delen vind je hier.

Ontbijten doe je thuis

Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat bijna 75 procent van de mensen nog altijd thuis het ontbijt nuttigt. Het favoriete voedsel is - typisch Amerikaans - cornflakes in alle soorten en maten. Vijf heerlijke ontbijtgerechten op een rij:

Robotische kookkunsten

Alles komt tegenwoordig uit de 3D-printer. Bruggen, trouwringen, lego en ook steeds vaker voedsel. In Nederland kan je biologische ijsjes krijgen - met speciale vormpjes die zo uit de 3D-printer komen. De ChefJet kan suikergoed, chocolade en snoep in elk figuur gieten. En NASA heeft 125.000 dollar geïnvesteerd in de ontwikkeling van de printer die pizza kan maken, zodat de lekkernij ook op Mars verkrijgbaar is.

De ontwikkelingen zorgen voor veel opwinding. Zou dit de oplossing van het wereldvoedselprobleem zijn? De vraag is of deze robotische kookkunsten ook veilig, en gezond zijn. In een opinie-artikel in The Guardian wordt in ieder geval het tegenovergestelde beweerd.

Liquid dinner

Het is deze week tijd voor Oktoberfest. Overal bier natuurlijk, maar ook bratwurst, gebraden kippen, zuurkool en kartoffelsalat. Want er moet natuurlijk ook gegeten worden.

Voor wie liever een liquid dinner neemt, hebben we nog wel een interessante kaart. Welk biermerk in welke Nederlandse gemeente het dominantst is:

    • Sam de Voogt