Moordzaak ‘heilige martelaar’ Nicolaas II weer geopend

Het moordonderzoek naar de tsaar is weer geopend. Woensdag maakte het Russische OM bekend dat de stoffelijke resten van Nicolaas II en zijn vrouw Alexandra worden gelicht uit hun graf in de Petrus-en-Pauluskathedraal in Sint-Petersburg. Doel is om voor eens en altijd duidelijkheid te verschaffen over de resten van de Romanovs. „We hebben besloten weer vanaf nul te beginnen”, liet een een woordvoerder van het OM weten.

Tsaar Nicolaas en zijn familie werden in 1918 in de Oeral doodgeschoten door de Bolsjewieken en gedumpt in een mijnschacht. In 1979 werden de eerste resten teruggevonden. In 1991 startte het Russische OM een onderzoek naar de moord op de tsaar. Nadat DNA-onderzoek had uitgewezen dat het om Nicolaas en enkele van familieleden ging, werd het onderzoek in 1998 afgesloten en werden de botresten bijgezet bij de andere Romanovs in Sint-Petersburg.

Directe aanleiding voor de heropening van het onderzoek zijn de botfragmenten van tsarevitsj Aleksej en prinses Maria, die in 2007 op een andere locatie in de Oeral werden gevonden.

Volgende maand zouden de resten in Sint-Petersburg ceremonieel worden begraven. Die plechtigheid gaat niet door, nu de Russische Orthodoxe Kerk heeft gevraagd het onderzoek naar de tsaar te heropenen. Binnen de Orthodoxe clerus heerst twijfel over de echtheid van de stoffelijke resten. En dat is belangrijk: in 2000 werden de laatste Romanov-tsaar en zijn familie uitgeroepen tot ‘martelaren’ en heilig verklaard.

    • Steven Derix