Syriërs ontvluchten Palmyra na bombardementen Assad

Honderden burgers zijn Palmyra na hevige bombardementen ontvlucht. Assad bestookt de Syrische woestijnstad – in handen van terreurgroep Islamitische Staat – al dagen onafgebroken, melden activisten aan AP.

Verwoestingen aangericht in Palmyra door IS-strijders. Foto van anonieme IS-strijders

Honderden burgers zijn Palmyra na hevige bombardementen ontvlucht. Assad bestookt de Syrische woestijnstad - in handen van terreurgroep Islamitische Staat - al dagen onafgebroken, melden activisten aan AP.

Zo’n dertig burgers en zeventig IS-strijders kwamen al om bij de luchtaanvallen. Volgens lokale activisten gebruikt het regeringsleger de beruchte barrel bombs, vaten met explosieven en scherven die uit helikopters worden gegooid. De bombardementen op Palmyra volgen kort na Syrische aanvallen op Raqqa, de hoofdstad van het zelfverklaarde IS-kalifaat.

Verwoestingen Palmyra

In mei veroverden IS-strijders de eeuwenoude ruïnestad en vernielden sindsdien talloze kunstschatten. Begin deze maand nog bliezen strijders eeuwenoude graftorens op en werden twee tempels totaal verwoest. Islamitische Staat beschouwt de heiligdommen, die ooit gebouwd werden door het Christelijke Assyrische volk, als afgoderij.

    • Mathieu Peulen