Bekerthriller in Almelo: drie keer rood, staking en boze Peter Bosz

Curieus duel tussen Heracles Almelo en Vitesse tijdelijk gestaakt nadat coach Bosz het veld weigerde te verlaten.

Coach Bosz met arbiterMakkelie. Foto ANP PRO SHOTS

In een grillige bekerwedstrijd, vol met irritaties en vechtpartijtjes, heeft Heracles Almelo gisteravond in de verlenging met 4-1 van Vitesse gewonnen. Heracles kreeg twee strafschoppen, drie Vitesse-spelers werden met rood van het veld gestuurd en scheidsrechter Danny Makkelie stuurde ook Vitesse-trainer Peter Bosz in de hectische slotfase naar de tribune. Dat weigerde de coach, waarop de arbiter richting kleedkamer ging voor een afkoelingsperiode.

Na een pauze van een paar minuten keerden de ploegen terug voor de laatste tien minuten van de reguliere speeltijd, met negen spelers stond Vitesse op dat moment nog met 1-0 voor. Heracles-aanvaller Oussama Tannane miste een strafschop, maar in de negentigste minuut kwam invaller Robin Gosens alsnog tot scoren: 1-1, dus verlengen. Vitesse verloor in de slotfase nog een derde speler: na Renato Ibarra en Marvelous Nakamba moest ook Guram Kashia met rood (twee keer geel) van het veld.

Met acht spelers was het verzet gebroken bij Vitesse. In de verlenging benutte Tannane wel een strafschop: 2-1. Via invaller Paul Gladon en Wout Weghorst liep de nummer twee van de eredivisie uit naar een 4-1 overwinning en plaatste zich zo voor de derde ronde van het bekertoernooi.

Mogelijk wacht Peter Bosz een lange schorsing na zijn weigering het veld te verlaten, zo suggereerde arbiter Makkelie voor de camera van Fox Sports. „Dat zou hem wellicht zwaar aangerekend kunnen worden.”

Bosz zei dat hij niet wist waarom hij naar de tribune werd verwezen. „Hij wilde niet zeggen waarom ik weg moest”, aldus Bosz bij Fox. Herhaaldelijk commentaar op de arbitrage was volgens Makkelie de reden.

Ajax won gisteren met 2-0 van De Graafschap. Verdediger John Heitinga – deze zomer teruggekeerd bij Ajax – maakte als invaller (zijn eerste officiële minuten) de 2-0, Viktor Fischer maakte de eerste. „Dit waren heel bijzondere tien minuten”, zei Heitinga.

Bekerhouder FC Groningen won gisteren moeizaam van FC Twente. Bij rust stond de ploeg met 0-1 achter door een goal van Hidde ter Avest. Na rust zorgden Bryan Linssen en Hedwiges Maduro voor de Groningse zege.