Bankiers moeten weer risico’s durven nemen, zeggen bankiers

Foto iStock

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Bankiers moeten weer meer risico’s durven nemen. Dat zei UBS CEO Sergio Ermotti afgelopen week tegen driehonderd van zijn collega’s in Zürich, meldt Quartz. Banken moeten ook weer fouten kunnen maken, vindt hij. Dat klinkt onheilspellend, zeker nu de gevolgen van de financiële crisis langzamerhand wegebben.

Maar Ermotti wil dat banken juist weer ‘eerlijke fouten’ kunnen maken. Sinds 2009 hebben banken zo’n 260 miljard dollar aan boetes betaald voor misstappen, een straf die voor sommigen niet genoeg is. De financiële crisis heeft er volgens de UBS CEO voor gezorgd dat de economische sector een dwangbuis aan heeft. En dat kost banken geld. Ermotti in The Wall Street Journal:

“Life is hard enough, and I think this constant lecturing on ethics and on integrity by many stakeholders is probably the most frustrating part of the equation. Because I don’t think there are many people who are perfect. We are far from being perfect…but it’s not going to be very helpful to be constantly bashing banks.”

Ermotti is niet de eerste banktopman die oproept tot meer riskant gedrag. HSBC bestuursvoorzitter Douglas Flint riep in augustus op tegen het gevaar van risico vermijdend gedrag. Al benadrukt Quartz dat beide banken vele miljarden aan boetes hebben moeten betalen voor wangedrag op de financiële markt.

Geld in zand

De Canadese tak van Exxon Mobile, Imperial Oil, denkt goud in handen te hebben. Zwart goud. De top van het bedrijf kondigde woensdagavond aan dat het nieuwe technologie ontwikkelt die de winning van brandstof uit oliezand kan verdubbelen, schrijft The Wall Street Journal.

Volgens de zakenkrant wil Imperial Oil brutaal zijn en probeert het wat optimisme terug te laten keren in een moeilijke oliemarkt die te maken heeft met prijsdalingen en krimpende investeringen. De technologie waar het bedrijf het over heeft, wordt momenteel getest in een pilot. Volgens de resultaten kan er nu al meer dan 30 procent meer olie gewonnen worden uit het zand. Dat kan in de toekomst neerkomen op zo’n 55 tot 75 duizend vaten per dag, waar dat momenteel nog 30 tot 40 duizend vaten zijn.

Imperial Oil wil de nieuwe oliewinning techniek in 2020 gaan inzetten. Daar komt een kostenplaatje bij van zeker twee miljard dollar. Een opmerkelijke zet, schrijft The Wall Street Journal. De Canadese tak halveert de komende vijf jaar het budget voor investeringen naar 2,5 miljard.

Colbert gaat tech

Binnen twee weken is The Late Show With Stephen Colbert dé plek geworden waar het Amerikaanse publiek de belangrijkste ondernemers van het moment kunnen zien, schrijft re/code. Apple topman Tim Cook, Travis Kalanick van Uber en Tesla CEO Elon Musk kwamen in de elf afleveringen die tot nu toe gemaakt zijn langs.


De komende week komen in dit indrukwekkende rijtje ook Snapchat CEO Evan Spiegel, Airbnb-oprichter Brain Chesky en Netflix-baas Reed Hastings bij, vertelt eindredacteur Emily Lazar. Dat komt omdat startups en innovatieve bedrijven veel belangrijker zijn geworden in het leven van de gewone Amerikaan. Lazar:

“People are waking up to the fact that these are fascinating people. In terms of having an impact on everyday people’s lives, Tim Cook or Travis [Kalanick] or Reed Hastings or Evan Spiegel mean as much to our audience as many of the conventional talk show type of guests.”

Voor Colbert zijn deze gasten dé manier om zich te onderscheiden van late night shows als Jimmy Fallon en Jimmy Kimmel die iets meer gericht zijn op Hollywood en grappige viral video-hitjes willen scoren. Dat betekent wel dat Colbert een risico neemt, schrijft re/code. Want wil het publiek wel serieuze items over Uber in plaats van een playback-battle met acteurs als Emma Stone of Tom Cruise?

    • Hans Klis