Zeker 25 mensen gedood bij aanslag op moskee Sanaa, Jemen

Bij een aanslag op de Balili-moskee in Sanaa, de hoofdstad van Jemen, zijn zeker 25 mensen gedood en tientallen mensen gewond geraakt. De aanslag werd gepleegd met explosieven, zo zei een bron binnen de veiligheidsdiensten.

De al-Balili-moskee, vlak na de aanslag in Sanaa, Jemen. Foto Reuters / Khaled Abdullah

Bij een aanslag op de al-Balili-moskee in Sanaa, de hoofdstad van Jemen, zijn zeker 25 mensen gedood en tientallen mensen gewond geraakt, schrijft persdienst AFP.

Volgens een bron binnen de veiligheidsdiensten gaat het om een zelfmoordaanslag. Tijdens de aanslag hadden gelovigen zich net verzameld voor een Offerfeest-gebed, dat traditioneel tijdens zonsopkomst wordt gehouden.

De aanslag past in een reeks aanslagen op shi’itische gelovigen in Jemenitische moskeeën. Veel ervan zijn opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS), die shi’itische moslims als ongelovigen beschouwt. Begin september werden zeker dertig mensen gedood en raakten bijna honderd mensen gewond bij een dubbele aanslag op een andere moskee in Sanaa. IS richt zijn pijlen vaker op shi’itische doelwitten: zo pleegde de beweging dit jaar al meerdere aanslagen in delen van Saoedi-Arabië, waar veel shi’ieten wonen.

Update 13.22 uur: De aanslag is opgeëist door IS, meldt persbureau Reuters. De terreurgroep zou een verklaring op sociale media hebben geplaatst.

over de situatie in Jemen

In het verdeelde Jemen woedt sinds vorig jaar een strijd tussen Houthi-rebellen en het soennitische regeringsleger. Het kabinet stapte op 22 januari op onder druk van de Houthi’s. Die veroverden begin dit jaar steeds meer gebieden en rukten op naar de belangrijke havenstad Aden, waar president Abd-Rabbu Mansour Hadi zich had verschanst nadat hij in februari hoofdstad Sana’a moest ontvluchten.

De internationale coalitie van bondgenoten van de Jemenitische regering, geleid door het overwegend soennitische Saoedi-Arabië, voert aanvallen uit op shi’itische Houthi-rebellen. Bij de luchtaanvallen zijn dit jaar al honderden mensen, onder wie veel burgers, omgekomen.

Lees ook uit ons archief: Nu is Hamas weer de vriend van de Saoedi’s, over veranderende allianties in het Midden-Oosten door het nucleaire akkoord met Iran.
    • Sterre van der Hee