Zware straf voor doodrijder Meijel in hoger beroep

Voorzitter Carolien Reindel van de Vereniging Verkeersslachtoffers en Marvin Mennes voorafgaand aan de overhandiging van de petitie met bijna 27.000 handtekeningen aan staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.
Voorzitter Carolien Reindel van de Vereniging Verkeersslachtoffers en Marvin Mennes voorafgaand aan de overhandiging van de petitie met bijna 27.000 handtekeningen aan staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Foto ANP / Bart Maat

Een 34-jarige Pool die in 2013 in Meijel een auto-ongeluk veroorzaakte waardoor drie mensen om het leven kwamen, is in hoger beroep veroordeeld tot vijftien maanden cel. De man heeft ook een rijontzegging gekregen voor vier jaar. Dat besloot het gerechtshof in Den Bosch, zo meldt ANP.

De slachtoffers waren een tweejarig meisje en haar grootouders.

Vader gooide stoel naar de rechter

De zaak kreeg vorig jaar veel aandacht doordat de vader van het meisje een stoel naar de rechters gooide nadat het vonnis was uitgesproken. De rechtbank in Roermond veroordeelde de Pool vorig jaar tot 120 uur werkstraf en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar. De politie zette de vader uit de rechtszaal.

Ook buiten de rechtszaal leidde de straf (het Openbaar Ministerie had vijftien maanden cel geëist) tot commotie. De rechtbank voelde zich daarom gedwongen om in een aparte verklaring uit te leggen dat de taakstraf was opgelegd omdat niet vaststond dat de automobilist veel te hard had gereden. Ook was hij ten tijde van het ongeluk niet dronken of stoned of met zijn telefoon bezig.

Het OM ging in hoger beroep. Twee weken geleden eiste de aanklager een jaar cel en een rijverbod van drie jaar.

Waarom is de straf nu hoger?

Het hof komt uit op een hogere straf omdat de rechters nu uitgaan van een hogere snelheid. Het hof heeft daar onderzoek naar laten doen en de verklaringen van getuigen hierover meegenomen.

De 34-jarige bestuurder belandde door die hoge snelheid op de linker weghelft, stuurde terug, raakte de controle kwijt en reed de grootouders aan die over het fietspad reden. Het tweejarige meisje zat in een stoeltje voorop de fiets.

Het ongeluk gebeurde in een bocht aan de Heldensedijk in Meijel, aan de grens van Limburg en Noord-Brabant.

Petitie

De in eerste instantie milde straf in deze zaak was begin dit jaar voor de Vereniging van Verkeersslachtoffers aanleiding om een petitie te starten. De vereniging verzamelde ruim 25.000 handtekeningen en bood staatssecretaris Fred Teeven op 6 januari de petitie aan. De vereniging protesteerde in de petitie tegen het opleggen van taakstraffen bij ernstige verkeersovertredingen, die de dood of levenslang letsel ten gevolge hebben.