Zilver voor Van der Breggen in tijdrit WK

Niet meer dan twee seconden en 54 honderdsten kwam Anna van der Breggen uiteindelijk tekort, na bijna dertig kilometer tijdrijden. Van vermoeidheid viel ze voorbij de finishlijn van haar fiets. Alles gegeven. Zilver bij de WK tijdrijden in het Amerikaanse Richmond, vlak achter winnares Linda Melanie Villumsen die uitkomt voor Nieuw-Zeeland maar vóór de Duitse titelverdedigster Lisa Brennauer.

Tevreden? „Vooraf had ik echt wel getekend voor een zilveren medaille”, vertelde Van der Breggen (25) na afloop. „Maar als je op minder dan drie seconden van de regenboogtrui verwijderd bent dan voelt het toch een beetje alsof je de gouden medaille verloren hebt. Ik heb echt een ontzettend goed jaar en daar past deze zilveren plak natuurlijk wel goed bij. Dit geeft me veel vertrouwen voor de tijdrit tijdens de Olympische Spelen in 2016.”

Van der Breggen ontpopt zich dit jaar als opvolgster van Marianne Vos, die sinds april afwezig is met blessures en vermoeidheid. De renster van Rabo-Liv won onder meer de Giro Rosa, Waalse Pijl, Omloop het Nieuwsblad en het NK tijdrijden. Bij de WK in Richmond rijdt ze na de tijdrit zaterdag ook de wegwedstrijd, net als generatiegenoot Tom Dumoulin bij de mannen. De Vuelta-revelatie kampt met een blessure aan het zitvlak, maar kan vanavond wel starten in de tijdrit.