Zelfs de directeur levert graag salaris in, als NAC maar terugkomt

Gedegradeerde club uit Breda verliest in bekertoernooi van Heerenveen.

Robert Maaskant: „Als je zover achter staat, moet je even terug in het hok.”
Robert Maaskant: „Als je zover achter staat, moet je even terug in het hok.” Foto VI Images/HH

Het Avondje NAC kent maar één definitie: volle tribunes bij kunstlicht. De gebruikelijke vorm van dit fenomeen was eredivisievoetbal op zaterdagavond, maar inmiddels blijken Bredase fans ook te porren voor een thuiswedstrijd tegen FC Emmen in de eerste divisie. Tot genoegen van algemeen directeur Justin Goetzee waren er vrijdag liefst 14.000 stoelen bezet, waarvan zo’n 11.000 via een seizoenkaart. „Onze fans zijn hondstrouw.”

De bestuurder klinkt monter, maar schakelt daarna over op een serieuze toon. „Ik ervaar het ook als druk. Als club wil je die loyaliteit zo graag belonen. Na zo’n rotseizoen snakken we allemaal naar succes en dan is het vervelend dat je de hoge verwachtingen nog niet kunt waarmaken.”

De hogere bezoekerstallen werken daardoor als een katalysator van ongenoegen. Des te meer supporters, des te meer teleurgestelde gezichten, des te harder het fluitconcert, des te dringender het besef dat de gedegradeerde club ondermaats presteert met de huidige elfde plek in de eerste divisie. Zeven duels gespeeld, negen punten, twee overwinningen: te min.

De treurige resultaten hebben invloed op de bekerwedstrijd tegen sc Heerenveen, gisteravond. Met 6.200 verkochte kaarten is bekerromantiek ver te zoeken. Mogelijk wegens het tijdstip (18.30), maar volgens Goetzee komt het ook door de tegenvallende resultaten. Het duel met Emmen van vrijdag had fans moeten verlekkeren, maar het was eerder anti-reclame.

Toch herpakt NAC zich tegen Heerenveen. IJver, lef, goede kansen: het spel is sterk. De ploeg verdient een verlenging, maar door een late lob van Henk Veerman zit dat er niet in: 0-1.

Dus kan alle aandacht worden gericht op de eerste divisie, waarin de ploeg volgens trainer Robert Maaskant niet langer de grote kampioenskandidaat is. De achterstand op koploper Volendam, dat twaalf punten meer heeft, zou al te groot zijn. „Als je zover achter staat, moet je even terug in het hok”, verduidelijkt de coach.

Hoe anders was zijn situatie een jaar geleden. Toen leefde hij ontspannen in Ohio, waar hij werkte als assistent-coach van Columbus Crew en voor elke uitwedstrijd een fiets huurde voor bezienswaardigheden. Nu is hij terug in de vuurlinie en is de druk groter dan ooit. „Aan die dagen denk ik nu nog wel eens terug. Momenteel kost alles extra energie. Vergeleken met vorig jaar constateer ik nog meer dingen die niet goed zijn, maar alleen het opmerken daarvan is niet genoeg. Ik moet de problemen ook oplossen.”

Maaskant voelt zich gezegend met het feit dat het spelersbudget het minst werd aangetast door de degradatie. Vorig jaar was dat 3,6 miljoen, nu 2,6. Mede doordat er acht ton extra beschikbaar werd gesteld door de aandeelhouders, die NAC in 2011 al van de ondergang hadden gered. „Dat zorgt ervoor dat we nu met Sjoerd Ars een ervaren spits hebben, in plaats van een talent uit de eerste divisie.”

Salarisverlaging

NAC ontkwam niet aan bezuinigen. De begroting ging van 12 miljoen terug naar 8,4, de sponsorinkomsten daalden van 5,4 naar 4 miljoen euro en van 10 van de 26 medewerkers werd afscheid genomen. „Daarom heb ik zelf ook een gebaar willen maken door 12,5 procent van mijn salaris in te leveren”, zegt directeur Goetzee. „Een directeur is een van de duurste krachten binnen een bedrijf en ik vind dat je altijd voorop moet gaan.”

Volgens Goetzee heeft NAC nu nog altijd een organisatie van een eredivisieclub. Wat als de club dit seizoen niet promoveert? Goetzee: „Ik verwacht niet dat de continuïteit van de club gevaar loopt, het betekent wel dat we nog meer moeten bezuinigen, met als gevolg dat je op den duur niet meer kan stellen dat je voor het kampioenschap gaat.”

Goetzee en Maaskant hebben het gezien bij Sparta en RKC. Twee clubs die elk jaar verder weg raakten van een terugkeer naar de eredivisie. Er werd gehoopt op een scenario als NEC, dat spelers aan boord hield en met veel machtsvertoon kampioen werd. Goetzee: „Maar we zijn inmiddels wel uit die droom.”

Trainer Maaskant: „Ik hoop op een scenario als bij Willem II. Die stonden in de winterstop elf punten achter, maar werden met zes punten voorsprong toch kampioen.”